Космическият апарат New Horizons на НАСА постави нов рекорд за

...
Космическият апарат New Horizons на НАСА постави нов рекорд за
Коментари Харесай

НАСА направи най-далечната снимка от Земята

Космическият уред New Horizons на НАСА сложи нов връх за най-отдалечена фотография от Земята. Досега той се държеше от Voyager 1 с кадър, изработен преди 27 години.

New Horizons обаче на два пъти е подобрил върха през декември предходната година, оповестява НАСА. Космическият уред е направил фотография за конфигурация на уредите си на 5-ти декември. Тогава той се е намирал на 6,12 милиарда км от Земята, с което този кадър става най-далечната фотография правена в миналото от галактически уред.

Нова конкуренция за космоса - най-големите галактически организации

ВИЖТЕ БЪЛГАРКАТА, КОЯТО ИЗСТРЕЛВА РАКЕТИ В КОСМОСА

Рекордът обаче остава единствено два часа. След това New Horizons прави и двете фотоси нагоре на обектите 2012 HZ84 (вляво) и 2012 HE85. Те са част от Пояса на Кайпър и стават моделите на двете снимки-рекордьори. За тези два часа New Horizons е пропътувал много огромна отдалеченост, защото всеки ден апаратът изминава по към 1,1 млн. км.

Досегашният връх на Voyager 1 беше отдалечена фотография на Земята от 6,06 милиарда км. И въпреки фотосите на New Horizons да не са ориентирани към Земята, те имат значима стойност за учените. Те са най-близките фотоси правени в миналото на обекти в Пояса на Кайпер. Те не са в действителните цветове, с цел да може да се изобразят по-добре всички елементи.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от предстоящото

Междувременно New Horizons продължава задачата си. На 9-ти декември предходната година учените са направили и най-отдалечената до момента маневра за промяна на курса. Тя насочва апарата към обекта 2014 MU69, с който би трябвало да се "срещне " на 1-ви януари 2019 година, който се счита за планета-джудже. Това ще бъде и най-отдалечената близка среща с планетарен обект в историята, която ще се случи на над 1,6 милиарда км разстояние от Плутон.

Учени желаят да се промени дефиницията какво е планета

Астрономи откриха първия пулсар бяло джудже

Освен обекти, апаратът изследва и състава на космоса, като прави съвсем непрекъснати измервания на плазма, газове и прахуляк до момента в който пътува в космоса. Самият уред е в положително положение, като множеството му уреди сега са в хибернация и ще бъдат рестартирани и тествани още веднъж през юни.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР