Космическите мисии, инициирани от почти всички водещи страни в света,

...
Космическите мисии, инициирани от почти всички водещи страни в света,
Коментари Харесай

Какви толкова полезни ресурси има на Луната, че всяка държава иска да се сдобие с тях

Космическите задачи, инициирани от съвсем всички водещи страни в света, имат за цел освен да създадат научни открития. Една от главните цели на галактическите стратегии е търсенето и евентуалния рандеман на минерални запаси. В продължение на няколко десетилетия човечеството интензивно изследва Луната. Този натурален сателит на Земята, появил се преди към 4,5 милиарда години, от дълго време не е единствено обект на нощни наблюдения. Под повърхността на Луната може да се крият скъпи запаси, които в бъдеще биха могли доста да трансформират живота ни на Земята и да оказват помощ при проучването на галактическото пространство. Какви толкоз потребни запаси могат да бъдат открити на Луната?

Добивът на запаси на Луната може да промени целия ни свят

Какви запаси могат да се извличат на Луната

От втората половина на 20-ти век до момента на Луната са изпратени 138 галактически задачи, в това число несполучливи изстрелвания и известната стратегия „ Аполо “, която за първи път изпрати хора на лунната повърхнина. В този лист са включени и полетите на орбиталните апарати, спускаемите модули, лунните роувъри и други устройства. Всяка от тези експедиции приближава човечеството до разгадаването на лунните загадки.

Снимка на американците на Луната

В процеса на проучване на повърхността на Луната са открити няколко минерала, които в бъдеще могат да се трансфорат във значими запаси за нашата планета. Тези открития дават вяра, че добивът на лунни запаси един ден ще стане действителност, откривайки нови благоприятни условия както за научния напредък, по този начин и за проучването на космоса.

Малък лист на потребните запаси на Луната тези дни бе оповестен от организация Ройтерс.

Хелий-3 – източникът на безвредна сила

Един от най-интригуващите запаси, които могат да бъдат открити на Луната, е хелий-3. За разлика от Земята, която е предпазена от магнитно поле, Луната е била изложена на слънчевия вятър в продължение на милиарди години, оставяйки огромни ресурси от този необичаен изотоп на повърхността си. Учените считат, че хелий-3 би могъл да бъде в основата на производството на безвредна нуклеарна сила в термоядрените реактори. За разлика от обичайното нуклеарно гориво, той не е радиоактивен и не основава рискови боклуци.

Добивът на хелий-3 е една от основните аргументи, заради които всички желаят да летят до Луната

Въпреки че опитите за основаване на термоядрен реактор, основан на хелий-3, към момента не са сполучливи, ползата към този запас остава огромен. Редица страни, в това число Индия, към този момент демонстрираха интерес към извличането на хелий-3 от повърхността на Луната. В допълнение към силата изотопът хелий-3 може да бъде потребен за охлаждането на квантовите компютри, в региона на медицината и така нататък

Редкоземните метали на Луната

На Луната могат да бъдат открити и редкоземни метали, които се употребяват необятно в актуалните технологии. Сред тях се открояват скандият и итрият, които се употребяват в производството на смарт телефони, компютри и здравно съоръжение. Тези метали играят основна роля в основаването на актуалните технологии, които използваме всеки ден.

Рядкоземният детайл скандий

По-конкретно скандият се употребява в металургията за основаване на топлоустойчиви сплави, както и в галактическото инженерство и даже в стоматологията за разработване на здрави зъбни протези. Итрият е издирван и при производството на високотемпературни свръхпроводници, лазерни технологии и специфични стъкла. Тези метали, открити на Луната, могат да се трансфорат във значим запас за бъдещото развиване на технологиите на Земята.

Водата на Луната – бъдещето на галактическите задачи

През 2008 година индийската задача „ Чандраян-1 “ публично удостовери съществуването на вода на лунната повърхнина. Тази задача откри водни молекули, които са разпределени по цялата лунна повърхнина, изключително в полярните региони. Това изобретение промени напълно метода, по който мислим за Луната и нейните запаси. Днес учените знаят за още редица по-интересни обстоятелства за водата на Луната, които могат да оправдаят полета до естествения сателит на Земята.

Космическият уред Чандраян-1

Наличието на вода на Луната, даже в замръзнала форма, е от огромно значение за бъдещите задачи и колонизация. Тя освен е жизненоважна за човешкото битие, само че може да служи и като източник на водород и О2, които могат да се употребяват като ракетно гориво. По този метод водата на Луната открива нови хоризонти за проучване на космоса и основаване на непрекъснати бази на нейната повърхнина.

Добивът на минерални запаси на Луната

Все още е мъчно да си представим по какъв начин тъкмо ще се прави добиването на запаси на Луната. Ясно е обаче, че това ще изисква основаването на комплицирана инфраструктура като лунна база, за която се приказва отдавна. Тъй като изискванията на Луната са извънредно сурови, по-голямата част от тежката работа евентуално ще се прави от роботи. Това ще понижи рисковете за астронавтите и ще усили успеваемостта на прекараното от тях време в космоса.

Добивът на минерални запаси на Луната в визиите на една невронна мрежа

Астронавтите евентуално ще работят на ротационен принцип, като на повърхността на Луната ще извършват единствено най-сложните задания. По време на завръщането им на Земята автоматизираното съоръжение ще продължи работата си, като обезпечи безпроблемен развой на добиване. Най-вероятно единствено комбинацията от човешки труд и роботизация ще даде опция за дейно изследване и потребление на лунните запаси.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР