Космически апарат на НАСА удари астероид в безпрецедентен тест, предназначен

...
Космически апарат на НАСА удари астероид в безпрецедентен тест, предназначен
Коментари Харесай

NASA проведе тест за планетарна отбрана срещу астероиди

Космически уред на НАСА удари метеорит в невиждан тест, предопределен да предотврати евентуално опустошителни конфликти със Земята , осведоми Ал-Джазира.

Космическият транспортен съд на НАСА за тест за двойно астероидно пренасочване (DART) се разруши в метеорита Диморфос на към 11 милиона километра от Земята.

Американската галактическа организация съобщи онлайн теста от оперативния център на задачата отвън Вашингтон, окръг Колумбия.

Мисията бе основана, с цел да дефинира дали галактически транспортен съд може да промени траекторията на метеорит посредством чиста кинетична мощ , като го избута от курса задоволително, с цел да защищити Земята от заплаха.

Мисията няма да бъде оповестена за сполучлива, до момента в който не приключат спомагателни наблюдения с наземни телескопи идващия месец.

Това е провокационен тест и по тази причина подхващаме тези първи стъпки в този момент, с цел да разработим тази технология, преди да имаме потребност от нея ", сподели Нанси Чабот, координатор на задачата, сподели пред Ал Джазира.

Космическият транспортен съд DART бе изстрелян от Калифорния в Съединените щати предишния ноември и измина по-голямата част от пътуването си с управлението на шефовете на полетите на НАСА.

Астероидът не съставлява риск за Земята, само че пробата бележи първото изпитание за смяна на траекторията на метеорит, употребявайки единствено кинетична мощ, и учените се надяват, че методът може да се употребява за подтикване на метеорити и попречване на катаклизмични конфликти. Ако това работи, тогава знаем, че можем да използваме същата технология, с цел да отклоним метеорити, които биха могли да съставляват действителна опасност по-надолу, обявиха от НАСА.

Целта беше метеорит " луна ", който обикаля към пет пъти по-голям метеорит, наименуван Дидимос. По-малките метеорити са по-често срещани и затова съставляват по-голямо безпокойствие в близко бъдеще, което прави двойката Дидимос подобаващи тестови обекти за техния размер, съгласно учени от НАСА и специалисти по планетарна защита.

Тяхната относителна непосредственост до Земята и двойна астероидна настройка също ги вършат мощни субекти за първата задача за доказване на концепцията на DART.

Стойността на плана се прави оценка на към 330 милиона $.

DART е последната от няколко задачи на НАСА през последните години, фокусирани върху проучване на метеорити, скалисти остатъци от образуването на слънчевата система преди повече от 4,5 милиарда години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР