Космическата сонда Juno на НАСА прелетя над Йо, един от

...
Космическата сонда Juno на НАСА прелетя над Йо, един от
Коментари Харесай

Космическият апарат Juno на НАСА изпрати качествени снимки на Йо, луната на Юпитер

Космическата сонда Juno на НАСА прелетя над Йо, един от спътниците на Юпитер, на разстояние 51 500 км.

На 1-ви март 2023 година галактическата сонда на НАСА Juno прелетя над Йо, един от спътниците на Юпитер, приближавайки се на разстояние 51 500 км до най-вътрешния и трети по величина от четирите Галилееви спътника. Зашеметяващите нови изображения съставляват най-хубавата и най-близка панорама към най-вулканичния сателит на нашата Слънчева система, откогато галактическият уред „ Нови хоризонти “ прелетя над Йо и системата на Юпитер по пътя си към Плутон през 2006 година

Начупената и оцветена повърхнина на спътника е резултат от вулканична активност: стотици отвори и калдери на повърхността основават разнородни особености. Вулканичните шлейфове и потоците от лава на повърхността са с цвят от червен и жълт до оранжев и черен (в взаимозависимост от химичния състав на елементите). Някои от „ реките “ от лава се простират на стотици километри.

Сондата Juno към този момент 49 пъти обиколи Юпитер и в този момент има за цел да изследва и другите спътници на колоса. Последното прехвръкване на Йо е третото от деветте прекосявания наоколо до спътника през тази година, като първото от тях се състоя през месец декември 2022 година На 3-ти февруари 2024 година галактическият уред ще се приближи до Йо на разстояние 1500 км. Остава единствено да чакаме и да се любуваме на сегашния и бъдещия театър!

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР