Космическата компания BluShift Aerospace обяви, че е тествала първата в

...
Космическата компания BluShift Aerospace обяви, че е тествала първата в
Коментари Харесай

Първата ракета-носител с биогориво беше изстреляна в САЩ

Космическата компания BluShift Aerospace разгласи, че е тествала първата в света комерсиална ракета-носител, задвижвана от биогориво. Базираната в Мейн, Съединени американски щати компания сполучливо е стартирала ракетата Stardust 1.0 на 31 януари, употребявайки твърдо екогориво.

Тестът се е случил след голям брой проблеми, свързани с налягането в клапаните и запалителите. Скромният опит е достигнал единствено до 1220 метра височина, преди 6-метровата ракета да се спусне с парашут назад към Земята. Въпреки това от компанията се надяват, че опитът ясно потвърждава жизнеспособността на плана на BluShift и на ракетните полети с биогориво по принцип.

Компанията не разкрива от какво е основано биогоривото, само че декларира, че суровините за него могат да се " закупят на ниска цена от всяка по-голяма плантация в Америка ".

Оттам показаха и вяра изстрелването да притегли вложители и да помогне да се проправи път за по-големи и по-амбициозни ракети, основани на тази технология. Stardust 2.0 да вземем за пример, която ще бъде показана пред обществеността по-късно през 2021 година, ще тества по-високи скорости и по-дълго време на полет. Компанията създава и Starless Rogue - по-мощен галактически уред, който ще носи суборбитален потребен товар.

Подобно на компании като Rocket Lab и SpaceX, BluShift се надява да понижи разноските за изстрелване на ракети и да ги направи налични за по-широк кръг от компании и откриватели. Разликата, несъмнено, е в горивото, което би трябвало да ограничи въглеродния отпечатък от човешката активност върху планетата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР