Космическата компания Blue Origin на Джеф Безос се подготвя за

...
Космическата компания Blue Origin на Джеф Безос се подготвя за
Коментари Харесай

Blue Origin на Джеф Безос се завръща след дълга пауза

Космическата компания Blue Origin на Джеф Безос се приготвя за завръщане, оповестява TechCrunch. Конкурентът на SpaceX не е летял в космоса от 15 месеца, откакто направи поредност от сполучливи задачи, в това число и с извеждане на хора за къс престой в ниска орбита.

След това обаче Blue Origin затихна и нямаше очевидно придвижване към компанията. В началото на месеца Amazon даже нае SpaceX, с цел да извежда спътници в орбита за своята услуга за интернет достъп. Очакванията бяха, че компанията ще употребява услугите на Blue Origin.

Забавянията в работата по новите ракети са причина за дългото мъртвило, както и инспекция от регулаторите. В последна сметка Blue Origin разгласи в профила си в Х, че е избрала времеви прозорец, който стартира от 18-ти декември т.г., за идната си задача с New Shepard. Тя ще включва извеждане в космоса на 33 научни плана и опита и... 38 000 пощенски картички от организацията за STEM образования Club for the Future.

Ракетите New Shepard не летят от септември 2022 година, откакто имаше проблем с дюза в един от моторите по време на полет. Това задейства системата за отбрана, която отдели капсулата с товара от ракетата. Капсулата се върна сполучливо на Земята, а ракетата се взриви при рухването. На борда тогава нямаше хора.

Случаят породи инспекция, която продължи 1 година. През септември т.г. инспекцията завърши и на компанията са дадени 21 задания за поправяне, които към този момент е изпълнила. Американската Федерална администрация на авиацията споделя, че Blue Origin има стеснен лиценз за галактически полети, който е до август 2025 година и единствено за главната ѝ площадка в Западен Тексас.

Разбира се, компанията може да кандидатства и за цялостен лиценз, когато счита, че е подготвена за това. Паралелно тя рязвива и новата си ракета New Glenn, която ще е за още по-големи и тежки товари и също би трябвало да полети следващата година. Blue Origin възнамерява и лунен модул - Blue Moon.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР