НАСА назначава директор, който да ръководи изследването на НЛО, настоява за научнообоснован подход

...
Космическата агенция на Съединените щати казва, че изследването на НЛО
Коментари Харесай

Космическата агенция на Съединените щати казва, че изследването на НЛО ще изисква научнообоснован подход и нови техники, тъй като НАСА назначи директор, който да ръководи изследване на обекти, които правителството на САЩ нарича неидентифицирани аномални явления (UAP).

Агенцията не е открила доказателства, че UAP има извънземен произход, каза в четвъртък администраторът на НАСА Бил Нелсън, след като публикува дългогодишно проучване.

В доклад от 33 страници независим екип, поръчан от НАСА, предупреди, че негативното възприятие около НЛО – съкратено от неидентифицирани летящи обекти – представлява пречка за събирането на данни.

Но панелът каза, че участието на НАСА трябва да помогне за намаляване на стигмата около проблема и препоръча агенцията да увеличи усилията си за събиране на информация за UAP и да играе по-голяма роля в подпомагането на Пентагона да ги открие.

„Има глобално очарование от UAP. По време на моите пътувания, един от първите въпроси, които често получавам, е за тези наблюдения и голяма част от това очарование се дължи на непознатата природа на това“, каза Нелсън.

„Ако ме попитате вярвам ли, че има живот във вселена, която е толкова обширна, че ми е трудно да разбера колко голяма е, личният ми отговор е „Да“, добави той.

Неидентифицираните летящи обекти са били източник на чудо, страх и митология от години, нещо, което според Нелсън прави научните изследвания по-трудни.

Той каза в четвъртък, че се надява да прехвърли разговора за НЛО от „сензация към наука“.

Правителството на САЩ издаде доклад през 2021 г., в който описва случаите, в които НЛО са наблюдавани, често от военен персонал.

Конгресът също проведе изслушване относно НЛО през юли, тъй като правителството прояви по-голям интерес към това, което възприема като потенциален проблем за националната сигурност.

На публична среща тази година 16-членната независима група, натоварена да изучава НЛО, също призова за използването на AI и машинно обучение за подпомагане на идентифицирането на наблюдения.

Групата не получи достъп до строго секретни файлове, когато извършваше работата си, но използва некласифицирани данни, за да разбере по-добре наблюденията, стигайки до заключението, че няма доказателства за извънземен произход.


„Въпреки многобройните разкази и визуални материали, липсата на последователни, подробни и подбрани наблюдения означава, че в момента не разполагаме с необходимите данни, за да направим окончателни научни заключения относно UAP“, се посочва в доклада.

Нелсън каза, че мисията на НАСА „е да открие неизвестното“ и обеща прозрачност за всякакви открития.

„Каквото и да открием, ще ви кажем“, каза той.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР