Космическа капсула на НАСА, която носи проба от скален материал,

...
Космическа капсула на НАСА, която носи проба от скален материал,
Коментари Харесай

Първата проба на НАСА от астероид ще кацне с парашут в неделя в Юта

Космическа капсула на НАСА, която носи проба от скален материал, взет от повърхността на метеорит преди 3 година, се насочи към огнено рухване през атмосферата. По проект тя би трябвало да кацане с парашут в пустинята Юта в неделя, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Прогнозите за времето са удобни и роботизираният галактически транспортен съд ОЗИРИС-РЕКС е на път да освободи капсулата с пробите за дефинитивно втурване, както е планувано, без спомагателни корекции, заяви НАСА на брифинг в петък. Ръководителите на задачата чакат „ точково “ кацане на големия полигон на американската войска в Юта, западно от Солт Лейк Сити, сподели Сандра Фройнд, програмен управител в „ Локхийд Мартин “, която е взела участие в проектирането и построяването на галактическия транспортен съд.

Кръглата капсула би трябвало да се приземи с парашут в 17:55 ч. българско време в неделя - към 13 минути след нахлуване в горната част на атмосферата със скорост към 35 пъти по-голяма от тази на звука, с което ще приключи седемгодишното си галактическо странствуване.

Ако задачата ОЗИРИС-РЕКС е сполучлива, тя ще означи третата проба от метеорит - освен това най-голямата, която в миналото е достигала до Земята. Досега има две сполучливи сходни задачи на японската галактическа организация, извършени през последните 13 години.

ОЗИРИС-РЕКС събра своя пример от скали от Бену, богат на въглерод метеорит, открит през 1999 година и систематизиран като „ близкоземен обект “, защото минава относително покрай нашата планета на всеки шест години. Според учените вероятността той да удари Земята ще бъде 1 към 2700 в края на 22-и век.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР