Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие: И малкото

...
Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие: И малкото
Коментари Харесай

Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие: И дребното хотели, които отвориха порти, останаха празни.

За Великденските празници дойдоха по-малко от 10% от нормалния брой румънски туристи.

Снимка: bTV

В един от петте хотела в курорта „ Златни пясъци “, които отвориха порти за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били към 50, най-вече от България.

От на следващия ден той ще продължи да работи единствено с двама посетители – стара двойка от Германия. На този декор прогнозите на сектора не са по никакъв начин оптимистични за започващия сезон.

Снимка: bTV

Сред главните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха към 100 хиляди посетители от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от главната причина, заради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, безапелационни са от сектора.

" Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се провежда една отмора, даже от 3-4 дни, си би трябвало време, с цел да се стиковат нещата и това нещо обърка проектите ", изясни Станислав Стоянов, притежател на хотел.

Снимка: bTV

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, всеобщо са на загуба.

В хотел в курорта " Св. Св. Константин и Елена " заетостта през празничните дни е била 5-6 на 100.

Снимка: bTV
" Фалитите са заплаха за доста сътрудници и ги има към този момент, факт са. Комплексите се трансфораха съвсем в мъртви градове ", споделя Филчо Ставрев, притежател на хотел.

На този стадий прогнозите са притеснителни и за идващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство даже още липсва дата за възобновяване на чартърите.

„ За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, поради описите на противников страни и сходен вид мероприятия, които по никакъв начин не оказват помощ на туризма ни “, съобщи Илин Димитров, ръководител на Варненската туристическа камара.

„ За страдание към този момент е късно да се прави нещо, тъй като политическата обстановка, която е в България, ситуацията е такова, че няма работещо държавно управление, което да вземе незабавни ограничения “, счита Филчо Ставрев, притежател на хотел.

Плахите очаквания са свързани с туристи от Полша, които се чакат в края на май, както и излизането на България от " алената зона ", което да върне румънците по родните плажове.

От сектора все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от предходната година, която беше рекордно слаба.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР