Кошмарите при хората на средна възраст могат да се окажат

...
Кошмарите при хората на средна възраст могат да се окажат
Коментари Харесай

Кошмарите при хората на средна възраст могат да са ранни симптоми на деменция

Кошмарите при хората на междинна възраст могат да се окажат ранни признаци на деменция, оповестява „ Дейли мейл “. Според учени от университета в Бирмингам откритието им може да помогне на пациентите в начален етап, съобщи Българска телеграфна агенция.

Около 850 000 души във Англия и 6 млн. в Съединени американски щати са наранени от деменция.

Според учените неприятните сънища може да бъдат нещо всекидневно в продължение на дълги години, даже на десетилетия, преди паметта да стартира да отслабва. Д-р Абидеми Отаику, който изследва риска от деменция, споделя, че кошмарите в междинната възраст може да бъдат признати като знак до каква степен рисков е даден пациент. Ранното разкриване на болестта е значимо за забавянето на процеса. Здравословното хранене и постоянните физически извършения снижават риска от деменция.

Изследването, засягащо връзката сред сънищата и деменцията, е оповестено в профилираното издание " иКлиникалМедисин ". Направено е изследване в две елементи.

В първата част на плана 650 души на възраст сред 35 и 64 години, без деменция, са проследявани приблизително 9 години. Те са правили проби за памет първоначално и в края на интервала. Доброволците са разпитвани за нощния си режим, както и дали сънуват кошмари. Подробностите от тестванията за памет са употребявани за инспекция на това какъв брой бързо ерозира мозъкът им.

Ефектът от отслабването на мозъка – когнитивен спад, е естествена последица от остаряването. По-бързият спад на когнитивната функционалност може да бъде предвестител на деменцията.

Във втората фаза на изследването са изследвани повече от 2 600 души над 80 години. Никой от тях в началото не е страдал от деменция. Те са проследявани приблизително пет години. Доброволците са давали информация за кошмарите си. Вместо да вършат проби за памет, са тествани резултатите от медицинските им проучвания, с цел да се откри дали доброволците не са диагностицирани с деменция.

Хората на междинна възраст, които сънуват кошмари два пъти седмично, демонстрират четири пъти по-значим когнитивен крах спрямо тези, които не страдат от кошмари.

Пациентите над 80-годишна възраст, които сънуват кошмари, са с два пъти по-висок риск от развиване на деменция.

Все отново учените не имат вяра, че кошмарите, от които страдат постоянно 5 % от възрастните хора, предизвикват деменция. Теорията им гласи, че евентуално кошмарите са индиректен резултат на невродегенерация в десния насрещен лоб.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР