Кошмар в Турция Снимка: БГНЕСНад 2300 души са загиналите в

...
Кошмар в Турция Снимка: БГНЕСНад 2300 души са загиналите в
Коментари Харесай

Жертвите са повече от 2300! Обявиха 7-дневен траур в Турция

Кошмар в Турция Снимка: БГНЕС
Над 2300 души са починалите в Турция и Сирия в региони, където станаха две трусове над седма степен по Рихтер. Турските управляващи оповестяват за над 1500 жертви, още стотици има в Северна Сирия. Трусовете са усетени надалеч зад рамките на двете директно наранени страни.

България е измежду страните, които към този момент оказаха помощ, като изпрати в Турция спасители с два самолета „ Спартан “.

От Министерството на външните работи оповестиха, че по информация на локалната изселническа общественост български и турски жител, живеещ в град Искендерун, е в неопределеност откакто постройката, която е обитавал, е била разрушена от земетресението. Това земетресение е най-силното в Турция след труса от 17 август 1999 година, когато починаха 17 000 души, напомня БНР.

Часове след първия трус от 7,8 по Рихтер в 4:17 сутринта покрай Газиантеп в Турция, по обед към 13:30 стана още едно земетресение с магнитуд 7,5 в окръг Кахраманмараш.

Трусовете са усетени и в Ливан, Кипър и Израел, регистрирани от сеизмографите и в Дания и Гренландия. Регистрирани са и над 100 вторични, някои – над шеста степен.

Оцелели разказват случилото се като апокалипсис. Шок и смут беше показан в фрагменти от Южна Турция и Северна Сирия с падащи сгради и хора, оплакващи най-близките си.

Турските служби за изключителни обстановки са получили над 2800 известия за срутени здания. Граничещият със Сирия окръг Хатай е измежду най-тежко засегнатите труса – в образувалите се ями по пътищата пропадат цели коли. Сериозна е обстановката в Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Адана, Османие.

Президентът Реджеп Ердоган, съобщи, че това е най-голямото злополучие от десетилетия:

„ Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви “.

„ Има оферти към Анкара за помощ от 45 страни, в това число НАТО и Европейския съюз “, заяви още президентът.

Хора в цяла Турция всеобщо се втурнаха към центровете за кръводаряване, с цел да оказват помощ на потърпевшите.

Помощ предложиха редица страни, измежду които Съединените щати, Русия, Китай, Индия.

Жертвите в Северна Сирия на пагубния среднощен трус са над 800, а ранените – близо 2300.

Земетресението не е било усетено в турската столица Анкара, описа пред БНР Айше Каяпинар, учител в Националния боен университет в столицата.

Каква е ситуацията в Адана при продължаващите вторични земетресения разказа за „ Хоризонт “ Ибрахим Йълмаз:

„ В Адана в този момент сме спокойни, обаче сме на улицата, на поляните. Не можем да влезем в къщите, тъй като трусовете не престават всеки час, на два часа един път. Тук е по-спокойно от източните градове, да вземем за пример Анте, Диарбекир, обаче не можем да влизаме вътре. Със фамилиите си сме в колите. Голямо земетресение. Люляхме се като в люлка. Сутринта, 4:17 ч. беше. Със напън избягахме на улицата. Хората в колите са с одеяла, ще нощуват на открито “.

България е подготвена да окаже всякакво подпомагане на прилежаща Турция, както със профилирана техника и избавителни екипи, които да окажат помощ на локалните управляващи при почистване на руините от земетресението и търсенето на оживели хора, съобщи служебният министър председател Гълъб Донев.

До момента към Турция са изпратени 73 спасители, над 30 единици профилирана техника и 5 кучета на БЧК. Страната ни е в подготвеност да окаже и друга поддръжка, акцентира Донев:

„ Разбира се, при поръчка от турската страна да предоставим и спомагателна филантропична помощ за потърпевшите. Очакваме да получим лист на нуждите, които има от турска страна, в това число палатки, най-необходимото, вода, храни и по този начин нататък, лекарства, с цел да окажем цялостна поддръжка на потърпевшите. В непрекъсната връзка сме и с посолството на Турция в Република България. Също по този начин и нашите екипи там на място от локалните управляващи ще получат също информация, по този начин, че сме в непрестанен контакт и връзка “, съобщи министър председателят Гълъб Донев.
Посланикът на Република Турция в България Айлин Секизкьок в особено изявление за Програми на турски език на Радио България благодари за съпричастността на България:

„ Приятел в сложни дни се познава. Веднага, щом беше оповестена новината за земетресението, в ранните часове на деня ми се обади президентът Радев и съобщи, че българската страна е подготвена да ни помогне с всички вероятни средства. Той ни увери, че България ще е с нас. Преди малко излетя и първият аероплан със избавителни екипи. Изпратени бяха медицински и филантропични помощи. Веднага по-късно потеглиха и коли с помощи и екипи от спасители. Господ да ги благослови! За нас помощта от прилежаща България е доста значима и значима “, сподели дипломат Секизкьок.

Десет европейски екипа са изпратени в най-пострадалите региони. В поддръжка на турските управляващи работи и европейската сателитна система „ Коперник “. От Брюксел показаха подготвеност за оказване на помощ и на Сирия, също тежко наранена от земетресението.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР