Косатките, които все още имат баби по майчина линия, оцеляват

...
Косатките, които все още имат баби по майчина линия, оцеляват
Коментари Харесай

Първи пример освен при човека: бабите косатки помагат на внуците да оцелеят

Косатките, които към момента имат баби по майчина линия, оцеляват по-дълго спрямо останалите, изключително когато храната е нищожна, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ".

Изследването хвърля светлина върху необичаен феномен при бозайниците - менопаузата.

Женските косатки стопират да се възпроизвеждат, откакто трансферират 30 или 40 години, само че не престават да живеят десетилетия по-късно - феномен, който се следи само при тях, при хората и при три типа китоподобни - белуги, нарвали и гринди, предава Българска телеграфна агенция.

Според една от хипотезите тази характерност, известна като " резултат на бабата " при индивида, разрешава на женски след менопауза да оказват помощ на потомците си. Досега обаче теорията не е тествана при косатки.

" Това е първият образец за резултат на бабата при тип, друг от индивида, който минава през менопауза ", споделя ръководителят на проучването Даниъл Франкс от Нюйоркския университет. " Подобно нещо е следено и при слонове, при които обаче женските са способни да се развъждат до края на живота си.

За задачите на проучването учените са анализирали данни за две групи косатки, обитаващи бреговете на щата Вашингтон, Съединени американски щати, и Британска Колумбия, Канада, събирани в продължение на 40 години.

Отделните човеци са разпознати по формата на плавниците, петната наоколо до перката и разнообразните драскотини по телата им. Полът им е избран съгласно другата пигментация към гениталиите, както и по размера на перката при възрастен образец. Семейните връзки са разпознати посредством наблюдаване на обществената организация в групите.

Учените са се фокусирали върху 378 индивида, за които е открито, че имат баби по майчина линия. Специалистите са разкрили, че при екземплярите, чиято баба е умряла в предходните две години, смъртността е с 4,5 % по-висока, в сравнение с при останалите. Тази взаимозависимост се е оказала още по-отчетлива, когато храната е била по-оскъдна.

С какво се изяснява това? Учените по-рано са открили, че по-възрастните косатки се изявяват като бавачки, водят групите си към по-изобилни на риба води и споделят плячката с по-младите. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР