Косата се влияе от много фактори. Сред тях са не

...
Косата се влияе от много фактори. Сред тях са не
Коментари Харесай

8 неща, които косата казва за здравето ви

Косата се въздейства от доста фактори. Сред тях са освен оформянето, стилизирането, боядисването, сушенето, само че и здравословното положение на човек от вътрешната страна. В някои случаи косата ни се пробва да ни подскаже, че имаме здравословен проблем, на който би трябвало да обърнем внимание.

Какво се пробва да ни каже нашата коса?

Че би трябвало да използваме повече слънцезащитен крем

Ако косата ви е суха, без искра, чупи се елементарно, косъмът се накъсва, то повода може да е в несъразмерното излагане на слънце. Вредните UV-лъчи утежняват освен здравето на косата ви, само че и на организма. Честото изгаряне, даже в оскъдна степен, оказва канцерогенно въздействие върху клетките на кожата.

Че ядете прекомерно доста нездравословна храна

Храна, богата на модифицирани мазнини и трансмазнини, каквито съдържат опакованите артикули и храните в заведения за бързо хранене, водят до изтъняване на косъма и лесното му раздробяване.

За да върнете здравето ѝ, яжте повече яйца, риба, пилешко, месо без тлъстини, ядки.

Че перфекционизмът ви излиза отвън надзор

Случвало ли ви се е без да се усещате да дърпате и усуквате кичурите си? Хора, които се намират в изнервено състояние, напрегнат или мощен прочувствен стрес, постоянно дърпат или усукват косата си. Това я поврежда в дълбочина.

Ако това държание се трансформира в натрапчиво и извънредно, положението може да се трансформира в разстройство, наречено трихотиломания или безотговорно скубане на косата.

Че имате проблеми със зъбите

Хората, които имат проблеми с косата в доста случаи имат такива и със зъбите. Причината е белтъкът кератин. Когато той е в незадоволителни количества в организма, космите се вадят елементарно от корена си, а новото израстване е доста постепенно, от време на време даже стопира.

По същата причина емайлът на зъбите е ровък, нездравословен, елементарно предразположен на увреждания и болести. Ако забелязвате сходни проблеми с косата си, проверете дали нямате такива и със зъбите.

Че страдате от огромен стрес

Нормално е косата ви да пада всеки ден. Средно човек губи по към 80-100 косъма на ден. Ако обаче опадането на косата се усили, евентуално има някаква здравна причина. Най-честата е високи равнища на стрес.

При високи стойности на хормоните на напрежението се предизвиква разпад на косъма, раздробяване, косопад, изтъняване. Най-доброто е да откриете повода за напрежението и да я отстраните.

Че пиете противозачатъчни, които не са за вас

Противозачатъчните хапчета имат редица странични резултати. Единият от тях е утежняване на положението на косата или косопад. Говорете с вашия доктор, с цел да промените таблетките, в случай че се постанова.

Че би трябвало да ревизирате здравето на очите си

Това важи изключително за русокоските със светли очи, родени с натурално руса коса. Слънчевите лъчи са изключително рискови за светлите хора, по тази причина в доста от случаите натурално русите хора страдат от изтощена коса без да я боядисват, както и от някои очни дегенерации.

Че имате проблем с щитовидната жлеза

Намалената функционалност на щитовидната жлеза крие заплаха от косопад, влошен напредък на косата, оредяване, раздробяване. Ако забележите тези промени в косата си, изследвайте и щитовидната жлеза за всеки случай. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР