Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и

...
Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и
Коментари Харесай

В Белгия рециклират коса, за да опазват околната среда

Косата може да се преобразува в биокомпозитни торбички, както и плочки, които могат да се употребяват за попиване на нефт или други хидрокарбонати

Фризьорите в Белгия събират коса от своите клиенти и я предават на една неправителствена организация, която от своя страна я рециклира и употребява за опазването на околната среда, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Проектът " Хеър рисайкъл " (Hair Recycle) събира кичури коса и зарежда с тях машина, която ги сплъстява в плочки, които могат да се употребяват за попиване на нефт или други хидрокарбонати, замърсяващи околната среда. Косата може да се преобразува и в биокомпозитни торбички.

Според един от основателите на плана Патрик Янсен един кг човешка коса може да гълтам към 7-8 литра петролни артикули. Плочките могат да се слагат в канализацията, с цел да гълтам замърсяването, преди то да доближи реките.

" Нашите артикули са още по-добри и заради обстоятелството, че се създават тук, не се внасят от другия завършек на света ", споделя той пред Ройтерс. " Те се вършат тук за решение на локалните проблеми ".

На уеб страницата на плана се изяснява, че човешката коса има удивителни свойства. Един косъм, да вземем за пример, може да издържи и носи тежест 10 милиона пъти над личното му тегло. Косата може да поема мазнини и хидрокарбонати, разтваря се във вода и е извънредно еластична, с помощта на съдържащия се в нея кератин.

Изабел Вулкидис, шеф на салон в Брюксел, е измежду десетките фризьори в страната, които заплащат дребна такса на плана, с цел да събира косата, която те подстригват. " Намирам за тъпо да изхвърляме косата в кофата за отпадък, откакто знаем за какъв брой доста неща можем да я употребяваме ", споделя тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР