Кос е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Всяка

...
Кос е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Всяка
Коментари Харесай

Гръцки земеделци се борят с промените в климата

Кос е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция. Всяка година островът посреща към 1 милион и 300 хиляди гости. Местните управляващи се притесняват, че през идващите години продължителните горещини могат да накарат туристите да заобикалят Кос през юли и август.Местните фермери и производители към този момент изпитват последствията от рисковите горещини и изменението на климата. Силна суша, по-високи температури и по-малко дъждове. Горещите талази с температури даже от 40 градуса могат безусловно да изгорят белите цветове на маслиновите дървета. Освен това все по-меките зими последователно понижават часовете за изстудяване на дърветата. Счита се, че за естествения напредък на маслиновите дървета са нужни приблизително 300 до 600 часа " изстудяване ".
Промените в климата се отразиха доста съществено на производството на зехтин освен на нашия остров, само че и в цяла Гърция. През идната година чакаме произвеждане с към 30 %, а в най-хубавия случай с 40 % от миналогодишното и това се дължи главно на климатичните промени.
Йоанис Пападимитрио, производител на маслини

Пчеларите на острова са изправени пред същите компликации. Меката зима " заблуждава " пчелите, че е настъпила пролет. Пчелите не си почиват, многоцветните растения цъфтят прекомерно рано и множеството са " мъртви " до юни. Друг проблем е нестабилното време.
През тази година времето беше много бурно и към този момент виждаме последствията. Те се появяват в този момент, когато производството е почнало. Имахме доста дъжд в неуместно време, а в този момент и доста горещина. Виждам, че реколтата не е съгласно упованията. Първоначално във връзка с количеството, а по-късно ще проверим и качеството.
Антоли Дионисия, производител на мед

През последните години винопроизводителите от Кос се пробват да създадат виното на острова известно и отвън рамките на Гърция.Въпреки това климатичните промени се оказват мощен зложелател, защото засягат гроздето, без да го унищожават директно, а предизвикват химически промени.По-специално, по-високите температури могат да трансформират усета на виното. Тяхното качество и еднаквост зависят от деликатния химичен състав на гроздето и изискванията, при които то се отглежда.Това е огромна грижа за винопроизводителите, защото гроздето е сърцето на виното.
Промените в климата в действителност засягат виното, и то освен в Кос, а на всички места. Въпреки това актуалните техники за развъждане и научните знания лимитират вредите. Нуждаем се от помощта на специалисти и от доста грижи в лозето.
Мари Триантафилополу, винопроизводител

Вино, зехтин и мед. Производителите на тези артикули към този момент изпитват последствията от изменението на климата. Те също по този начин се притесняват, че през идващите години ще бъдат наранени както количеството, по този начин и качеството на стоките, създавани на острова.

Апостолос Стайкос, Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР