Корупцията в България остава основна възможност за руска намеса. Премиерът

...
Корупцията в България остава основна възможност за руска намеса. Премиерът
Коментари Харесай

Денков пред Financial Times: Корупцията и руската намеса вървят ръка за ръка в България

Корупцията в България остава съществена опция за съветска интервенция. Премиерът Николай Денков съобщи в изявление пред английското издание Financial Times, че това способства за разпадането на ръководещата коалиция.

Българският политик в оставка споделя, че неговият кабинет не е съумял да изкорени корупцията и надълбоко вкоренените връзки с Москва.

" Голяма част от съветското въздействие в предишното, да вземем за пример в енергийния бранш, пристигна посредством корупция ", показва Денков, имайки поради енергийни покупко-продажби, подписани от предходни държавни управления, които облагодетелстват съветския енергиен колос " Газпром ".

Сред покупко-продажбите, подписани от Борисов по време на неговото ръководство, е тръбопроводът, наименуван " Турски поток ", за който Денков и други български политици споделиха, че облагодетелства " Газпром ". Борисов твърди, че тръбата не накърнява българските ползи.

Някои анализатори споделят, че рухването на държавното управление е предстоящо, като се има поради нежеланието на партията на Борисов да поддържа дълбоки промени в апарата за сигурност и да даде пълномощия на прокурорите да се борят с корупцията и измамите.

Денков упрекна ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от Делян Певски, който се причисли към опозиционната партия - центристкото Движение за права и свободи и стана един от нейните водачи.

Пеевски, който има голяма група компании в медийната, строителната и тютюневата промишленост, беше обиден от наказания на Съединени американски щати през 2021 година поради " необятната си роля в корупцията в България ". Обединеното кралство последва образеца през 2023 година, заявявайки, че Пеевски " е взел участие в опити за придобиване на надзор върху основни институции и браншове на българското общество посредством подкупи и потребление на неговата медийна империя ". Според Денков трансформиралият се в политик медиен магнат е имал " мощно въздействие върху ГЕРБ ".

От Движение за права и свободи оповестиха, че обвиняванията, че партията или Пеевски прокарват съветските ползи, са " безусловно погрешни " и ги нарекоха " спекулации и опити за операция от страна на провалени политици ".

Борисов изрично отхвърля всевъзможни обвинявания в корупция от сътрудници политици и беше освободен без обвиняване преди две години след следствие за хипотетична корупция. Миналия месец той сподели, че съдружните му сътрудници желаят единствено повече власт и се занимават с " нагла корист със справедливите публични упования ".

Президентът Румен Радев назначи краткотрайна администрация отпред с основния инспектор на страната Димитър Главчев и насрочи изборите на 9 юни, с цел да съвпаднат с вота за Европейски парламент.

България е главен производител на руски муниции, употребявани от украинската войска в битката против пълномащабната съветска инвазия, отбелязва още FT. София се опасява от съветски бойкот в предприятията, само че възнамерява още повече да усили индустриалните размери.

Според Денков българските оръжейни производители към този момент работят на цялостен потенциал и макар политическата неустановеност обстановката не би трябвало да се трансформира. Той прикани и сътрудниците от Европейски Съюз да усилят личното си произвеждане.

Източник: Агенция " Фокус "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР