Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена

...
Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена
Коментари Харесай

Нинова: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България

Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена в закон и става ненаказуема. Когато започнеш да приказваш за това, битката против корупцията се трансформира в опасност за националната сигурност.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в студиото на БТВ. Тя даде образци със закона, от който се възползва строителната компания " Артекс ", от която Цветан Цветанов се облагодетелства. Нинова напомни, че когато лидерът на листата за евроизборите на левицата Елена Йончева стартира следствие за градежа на оградата ни с Турция, оборудването се трансформира детайл от националната сигурност с смяна на закона. " Да защитаваш правата на хората стана държавен прелом ", добави Нинова. Тя напомни случая с избитите животни на странджанци, че когато депутатите от ПГ на " Българска социалистическа партия за България " застанаха до стопаните, бяха упрекнати от ръководещите, че вършат държавен прелом. " Разбирате ли какъв брой е изкривена действителността? В този модел истината се изкривява, корупцията е държавна политика, битката с нея е опасност за националната сигурност, а да застанеш до народа си е държавен прелом. Това желаеме да променим ", изясни Нинова в студиото на БТВ. " Властимащите се възползват от ръководството си - директно или посредством подставени лица. Променят закони, с цел да получат облаги. Това е модел. Ние желаеме да променим този модел ", уточни още Нинова.

По тематиката за къщите за посетители и къщата в Борселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, посредством свързани лица, Нинова изясни, че министър-председателят евентуално получава полза, само че това може да го каже прокуратурата.

" Вчера с изненада прочетох, че зам.-предателят на КОНПИ, който е измежду тези с недекларираните тераси, е бил на среща при основния прокурор за следствието на офшорните сметки и задграничните парцели. Шефът на КОНПИ, който беше също забъркан, му изтича отпуската и ще се върне на работа. Цветанов беше освободен от Народното събрание, а остана ръководител на предизборния им щаб. Това не трансформира модела ", съобщи Нинова.

По думите й три неща би трябвало да бъдат направени, с цел да се реши този проблем. На първо място - нов закон за КОМПИ и нов орган, а левицата е внесла подобен в Народно събрание, европейска прокуратура с Кьовеши отпред и двама европейски прокурори в България, само че определени транспарантно, както и смяна в българските институции, включително надзор на прокуратурата. " На КСНС при президента основният прокурор показа впечатляващ отчет с брой формирани досъдебни производства, повдигнати обвинявания, импортирани обвинителни актове - в случай че го четеш, ще кажеш всичко е прелестно. Но в хората има чувство за липса на правдивост. На книга е едно, само че няма правдивост ", сподели Корнелия Нинова в отговор на въпроса дали има вяра на прокуратурата.

" Премиерът Бойко Борисов непрекъснато упреква президента в партийни пристрастия. Върховенството на закона партиен въпрос ли е? Когато президентът упорства да се съблюдава закона, в който е записано, че парите от концесията на летището би трябвало да отидат в Сребърния пенсионен фонд, а Борисов не го съблюдава, поради което президентът връща закона, партиен въпрос ли е? Това значи ли, че Румен Радев е Българска социалистическа партия? ", попита Нинова.

" Президентът Румен Радев има отговорности по Конституция при избора на основния прокурор. Накрая той подписва указа за назначението му. Логично е да прави съвещания по тематиката - публично, в президентството. Бойко Борисов си разреши да нахълта във Висшия правосъден съвет по време на съвещание, да привиква прокурори у дома, всяка седмица основният прокурор е при него. Човекът, който най-вече вреди на разделянето на управляващите, упреква президента, че си извършва конституционните отговорности ", сподели Корнелия Нинова във връзка обвиняването на премиера, че президентът се намесва в работата на правосъдната система.

Ние сме за европейска минимална работна заплата и срещу глобите към Русия

По европейските тематики водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се разгласи изрично за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от междинната работна заплата. " В България, това би означавало 660 лв.. " Освен минимална европейска пенсия е нужно преизчисляване на всички пенсии в България. Не може пенсионерите да продължат да живеят по този метод. Вижте какво става в Гърция. Бяха в тежка рецесия, а имат решение за 13 пенсия, понижаване на Данък добавена стойност на храните и медикаментите. Значи е допустима такава политика, каквато ние предлагаме в България. Просто би трябвало да се намерят механизмите и един от тях е да се лимитират течовете на пари ", изясни Корнелия Нинова.

По тематиката за влизането на България в Шенген, Корнелия Нинова сподели, че това зависи най-много от дейностите в България, от ефикасната битка с корупцията. " Ние би трябвало да си свършим работата, с цел да ни одобри Европа ", сподели Нинова.

" Не поддържаме глобите против Русия. Това е записано и във " Визия за Европа ". В над 95% тя съответствува с програмата на ПЕС в стопански и обществен аспект, младежка претовареност и гаранция. Имаме разлики по два въпроса - Истанбулската спогодба и Пакта за миграция ", изясни Корнелия Нинова, като добави, че и словашките социалисти са срещу тези два документа. " Българска социалистическа партия е на позицията на 87% от българския народ, които не утвърждават Истанбулската спогодба. Конституционният съд се е произнесъл. Ние пазиме Конституцията, българското семейство и децата ", изясни още позицията на левицата водачът й.

Ще се върнем в Народното събрание след решение на Националния съвет на Българска социалистическа партия

По тематиката за изхарчените бюджетни средства с разпореждане на Министерски съвет, Нинова сподели, че не е срещу построяването на пътни уреди и строителство в страната, само че поради върховенството на закона, министър председателят е длъжен да изясни това пред Народното събрание и то да гласоподава актуализация на бюджета за разпределението на остатъка. " Неговото решение не е държавническо, а властническо ", сподели Корнелия Нинова и добави, че остатъкът в бюджета са пари на хората.

На въпрос, дали депутатите от Българска социалистическа партия ще се върнат на работа в Народното събрание, Нинова сподели, че решението за това е на Националния съвет на левицата. " Мисля, че ще има предварителни избори. Този метод на ръководство не може да издържи. 9 оставки за две години значи, че целият кабинет е разяден от корупция ", сподели Корнелия Нинова.

" Доверих се на Елена Йончева да е лидер на листата за евроизборите, тъй като към този момент работехме в Народното събрание. Първо определихме проблемите, които стоят за решение. Най - напред беше корупцията и кражбите по асимилиране на евросредствата. Йончева към този момент се занимаваше с този проблем. Правеше следствие за оградата. Предложих я, тъй като към този момент я познавах като самоуверен човек, който няма да се огъне, да бъде платен и е способен по тези въпроси ", сподели Нинова за избора си Йончева да бъде лидер на листата за европейските избори на " Българска социалистическа партия за България ".

" Не чета учебници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). Не чета такива книги ", отговори Нинова на обвиняването на премиера Борисов, че левицата готвела провокации преди изборите.

" Да приказваш истината и да търсиш справедливост- в визията на премиера е завист и ненавист. За нас е ценностен избор. Искаме правдивост и то в този момент. Българска социалистическа партия сме единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ и има късмет и в този момент да победи. Победата на европейските избори ще значи смяна на обстановката в България ", посочи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя се обърна към администрацията - да не се поддава на страхове, че ще ги уволнява и репресира. " Бъдете свободни хора ", сподели Нинова. 

Елена Йончева: В България работещите небогати са работещи гладни

" Ще употребявам европейската писта и Брюксел, с цел да видят в Европа какво се случва в България, с цел да не продължава този възмутителен обир у нас. " Това сподели лидерът на листата за европейските избори на " Българска социалистическа партия за България " Елена Йончева. 

" Липсва ми публицистиката. Знаех против какво се изправям и заради тази причина влязох в политиката, само че не допусках, че ударите против мен ще са толкоз безскрупулни. Мафията удря грубо ", сподели тя. Йончева приветства решението на основния прокурор да бъдат разкрити офшорните сметки на български политици в чужбина, както и парцелите им. Според нея министър председателят го е боязън, тъй като следва избор на европейски основен прокурор, а ръководещите са били срещу госпожа Кьовеши да оглави европейската прокуратура.

" Борисов е прав, като споделя, че къщата в Барселона е на различен човек. Не се води нито на него, нито на Борислава Йовчева. Ние желаеме да бъде разследвана сметката на компания " EMA BGS SL ", шеф на която е била Йовчева ", сподели Йончева и добави, че левицата желае да бъде разследван пътят на 1,7 млн. евро. Тя изясни, че по следствие на левицата парите са постъпили от офшорна кипърска компания, на която притежателят е незает. " Представителите на тази компания са двама души. Единият е Иван Саздов, шеф на " Tенис клуб Банкя " ЕООД. Вторият човек е негов съучастник - Радослав Иванов, братовчед на Борисов, който към сегашния миг е притежател на някогашния бизнес на премиера, в това число и компаниите " Ипон ". Тя добави, че Българска социалистическа партия не се интересува от персоналния живот на Борисов, само че желае от основния прокурор да направи инспекция по случая. " Искаме да разберем, дали Радослав Иванов не е скритото и подставено лице на премиера Борисов за правене на бизнес ", добави по тематиката Йончева.

Елена Йончева беше уверена, че Брюксел знае какво се случва и в Румъния и България и напомни, че Лаура Кьовеши е преследвана в страната си поради следствията й. " Нямам никакво подозрение, че хората, подали сигнал в прокуратурата против мен, в лицето на Антон Тодоров, Тома Биков и Делян Добрев, ще понесат отговорност ", сподели Йончева. Според нея за всеки опит на левицата да разкрие корупционните схеми на ГЕРБ, те вадят бухалка против Българска социалистическа партия. Тя напомни, че когато изнесе данни, че се краде от санирането, Борисов е излязъл с неистини против нея, а тя го е осъдила за клюка. Когато е изнесла данни за метода, по който се строи оградата с Турция, вицепремиерът отново е излязъл с бухалка. " Както през 90-е години Борисов е работил с дървена бухалка, в този момент употребява държавните институции ", означи Йончева.

Елена Йончева изясни, че президентът на страната би трябвало да има позиция, когато вижда закононарушение в страната. " Когато виждаме, че страната се разграбва и се ръководи от една проведена незаконна група, в случай че той мълчи, значи, че става съизвършител на всичко това ", сподели лидерът на листата на левицата за европейските избори.

Йончева изясни, че по време на акцията е обиколила цялата страна и се е сблъскала с голяма беднотия. " Работещите небогати са работещи гладни. Милион и половина българи живеят под прага на бедността. Това не са единствено пенсионери, а и млади работещи фамилии ", сподели лидерът на евролистата на " Българска социалистическа партия за България ".

" Трябва да имаме мощни граници. Трябва да има и общоевропейска войска. Има заплаха България да изпадне от общоевропейската сигурност ", сподели Йончева по въпроса за битката с миграцията.

По думите на Елена Йончева, отбраната на ползите на България става и през европарламента, само че може да стартира от тук. " Първото нещо, което би трябвало да се направи, е да се спре разграждането в България, тъй като годишният обир тук е на стойност 11 милиарда евро. Това е 22% от Брутният вътрешен продукт по данни на Световната банка ", изясни Йончева. Тя заключи, че тези пари могат да влязат в стопанската система и да трансформират живота на българите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР