Корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България.

...
Корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България.
Коментари Харесай

Експерт по Дарик: Ако се ограничи дейността на главния прокурор, ситуацията ще се промени

Корупцията е изкривила метода, по който работят институциите в България. Това е мнението на американския дипломат у насХеро Мустафа. В България бе създедена система, която обогатява олигархичната класа и завзема държавните запаси.

Старши анализаторът в Центъра за проучване на демокрациятаТихомир Безлов разяснява в ефира на Дарик радио една от непрекъснато настоящите тематики у нас, а точно - корупцията.

" Темата с корупцията толкоз се банализира към този момент, че някак си говоренето от ден на ден наподобява като безсмислено ", съобщи той.

" Един добър закон или профилирано съдилище не взема решение казуса. Прагматичната част е да забележим кое може да се промени реалистично в тази обстановка, при тази политическа и правосъдна систмема. Вероятно има няколко зони, където могат да се създадат смислени стъпки. Една от измененията би трябвало да бъде във връзка с КПКОНПИ ", безапелационен еБезлов.

" Повечето страни в Западна Европа и Съединени американски щати нормално не вършат профилирани институции, а се пробват да употребяват полицейски институции, които си сътрудничат с разнообразни системи и знаят какво се случва в страната. За мен е неточност, че се сътвори такава обособена институция. Беше неточност още като се стартира с ДАНС ", съобщи специалистът.

" Донякъде е добре, че свикнахме да живеем с корупцията, тъй като не чакаме чудеса. Това, което виждаме, че вършат страните, които бяха от " нашата рогозка ", като Естония да вземем за пример - има доста по-прозрачно общество и по-добри механизми за надзор. Това, което те направиха, е, че се пробваха с дребни стъпки и цифровизация да се оправят с казуса ", сподели той.

" Една вътрешно инфектирана система беше корупцията в КАТ, да вземем за пример. През 2015 година сложиха камери на патрулните коли, не разрешиха на охранителна полиция да стопира и тогава самите хора споделиха, че ситуацията се е подобрило доста. Това обаче се случи не самозащото някой постави камери, а тъй като някой стартира да гледа тези камери ", счита Безлов.

" Българската народна власт, колкотои крива да е, сподели, че въпреки всичко работи. Смяната на основния прокурор хипотетично съгласно менняма да реши обстановката. Трябва да намерим някакъв механизъм за баланс. Може да се ограничи доста активността на основния прокурор. Това е концепцията функционално да се промени обстановката ", съобщи анализаторът.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР