Кортизолът играе роля в реакцията на тялото ви на стрес.

...
Кортизолът играе роля в реакцията на тялото ви на стрес.
Коментари Харесай

Висок кортизол – Симптоми и причини

Кортизолът играе роля в реакцията на тялото ви на стрес. Ако имате високи равнища на кортизол, може да забележите някои признаци, които могат да включват наддаване на тегло в избрани елементи на тялото, акне и отмалялост.

Всеки може да има висок кортизол понякога, като равнищата варират денем. Това е част от естествената реакция на тялото ви към закани или заплаха.

Но в случай че тялото ви непрекъснато създава прекалено много кортизол, това нормално демонстрира главен здравословен проблем. Лекарите могат да назовават висок кортизол синдром на Кушинг или хиперкортизолизъм.

Прочетете, с цел да научите по какъв начин да разпознавате другите признаци на висок кортизол и какво са евентуалните аргументи.

Какво е кортизол?

Надбъбречните жлези създават този стероиден хормон, само че оста хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза управлява какъв брой освобождава тялото ви.

Повечето от клетките в тялото ви имат кортизолови рецептори. Те го употребяват за разнообразни функционалности, като да вземем за пример:

  • контролиране на кръвната захар
  • понижаване на възпалението
  • контролиране на метаболизма
  • формулиране на паметта

Кортизолът е значим за вашето здраве, само че прекалено много от него може да навреди на тялото ви и да аргументи няколко нежелани признака.

Какви са признаците на висок кортизол?

Високият кортизол може да аргументи няколко признака в тялото ви. Симптомите могат да варират според от това какво предизвиква повишение на равнищата на кортизол.

Общите признаци и признаци на прекалено много кортизол включват:

  • наддаване на тегло, най-много към междинната част и горната част на гърба
  • наддаване на тегло и закръгляване на лицето
  • изтъняване на кожата
  • елементарно наблягане
  • зачервено лице
  • забавено укрепване
  • мускулна уязвимост
  • мощна отмалялост
  • нервност
  • затруднено съсредоточаване
  • главоболие

Причини за високи равнища на кортизол

Хипоталамусът взаимодейства с разнообразни жлези в нашето тяло, с цел да контролира равнищата на хормоните. Що се отнася до кортизола, това е известно като хипоталамо-хипофизно-надбъбречната ос.

Когато равнищата на кортизол са ниски, хипоталамусът освобождава кортикотропин-освобождаващия хормон (CRH), който задейства предната хипофизна жлеза да освобождава адренокортикотропния хормон (ACTH). След това ACTH кара надбъбречната жлеза да основава и освобождава повече кортизол.

Има разнообразни аргументи, заради които надбъбречната жлеза може да отделя прекалено много кортизол.

Стрес

Стресът провокира композиция от сигнали в тялото както от хормони, по този начин и от нерви. Тези сигнали карат надбъбречните ви жлези да отделят хормони, в това число адреналин и кортизол.

Резултатът е нараснал сърдечен темп. Това е методът на вашето тяло да се приготви за евентуално рискови или нездравословни обстановки.

Кортизолът също оказва помощ да се лимитират всички функционалности, които не са от значително значение в обстановка на „ бий се или бягай “. След като опасността премине, вашите хормони се връщат към нормалните си равнища и телесните функционалности се връщат към типичните равнища.

Но когато сте под непрекъснат стрес, тази реакция не постоянно се изключва.

Дългосрочното излагане на кортизол и други хормони на напрежението може да повлияе негативно на съвсем всички процеси в тялото ви. Това може да усили риска от здравословни проблеми като сърдечни болести, белодробни проблеми, затлъстяване, тревога, меланхолия и други

Проблеми с хипофизната жлеза

Хипофизната жлеза се намира в основата на мозъка ви. Хората от време на време я назовават ​​„ основната жлеза “, тъй като тя следи и оказва помощ да се управляват доста от функционалностите на тялото посредством освобождение на хормони.

Проблеми с хипофизната жлеза могат да я накарат да създава незадоволително или свръх произвеждане на хормони, в това число ACTH, което по-късно задейства надбъбречните жлези да отделят повече кортизол.

Състоянията на хипофизата, които могат да причинят високи равнища на кортизол, включват:

  • Хиперпитуитаризъм (свръхактивна хипофизна жлеза)
  • Доброкачествени тумори на хипофизата, в това число аденоми
  • Ракови тумори на хипофизата

Тумори на надбъбречните жлези

Туморите на надбъбречните жлези могат да бъдат доброкачествени (неракови) или злокачествени (ракови) и да варират по мярка. И двата типа могат да секретират високи равнища на хормони, в това число кортизол.

Освен това, в случай че туморът е задоволително огромен, с цел да притиска околните органи, може да забележите болежка или чувство за цялост в корема.

Надбъбречните тумори нормално са доброкачествени и се откриват при почти 1 на 10 души, подложени на нагледно проучване на надбъбречната жлеза. Надбъбречните ракови болести са доста по-редки.

Странични резултати на медикаментите

Някои медикаменти могат да причинят повишение на равнищата на кортизол. Например, някои изследвания означават връзка сред оралните контрацептиви и равнищата на кортизол в кръвта.

Кортикостероидните медикаменти, употребявани за лекуване на астма, артрит, някои типове рак и други положения, също могат да причинят висок кортизол, когато се одобряват във високи дози или за дълъг интервал от време.

Често предписаните кортикостероиди включват:

  • преднизон 
  • кортизон 
  • метилпреднизолон 
  • дексаметазон 

Намирането на вярната доза и приемането на кортикостероиди, както е предписано, може да помогне за понижаване на риска от развиване на високи равнища на кортизол.

Никога не би трябвало да спирате стероидните медикаменти без последователно понижаване или диалог с доктор. Рязкото прекъсване може да докара до ниски равнища на кортизол. Това може да аргументи ниско кръвно налягане или кръвна захар, кома и гибел.

Трябва ли да отида на доктор?

Ако подозирате високи равнища на кортизол, консултирайте се с доктор за кръвен тест.

Високите равнища на кортизол предизвикват неспецифични признаци и разнообразни медицински положения могат да бъдат виновни. Как се изследва кортизол?

Вашият доктор може да предложи следните проби:

  1. Тестове на урина и кръв за кортизол: Те мерят равнищата на кортизол в кръвта и урината. Кръвният тест употребява взета кръвна проба, до момента в който пробата за урина включва 24-часово събиране. Пробите се проучват за равнища на кортизол.
  2. Тест за кортизол в слюнката: Това прави оценка синдрома на Кушинг. Нощните проби от слюнка ревизират за нараснали равнища на кортизол. Нормалните равнища на кортизол спадат доста през нощта, а нарасналите равнища могат да демонстрират синдром на Кушинг.
  3. Образни проби: CT или MRI сканиранията улавят изображения на хипофизата и надбъбречните жлези, проверявайки за тумори или аномалии.

Лошо ръководените високи равнища на кортизол могат да доведат до съществени здравословни проблеми. Нелекуван, той може да усили риска от положения като сърдечно-съдови болести, остеопороза, инсулинова устойчивост и психологични разстройства.

Често задавани въпроси

Следващите раздели дават отговор на някои постоянно задавани въпроси по отношение на високите равнища на кортизол.

Какво предизвиква висок кортизол?

Ако равнищата на кортизол се покачат, директната причина са високите равнища на ACTH в надбъбречните жлези. Това може да е резултат от главно здравословно положение, медикаменти или други аргументи.

Как да схвана дали имам висок кортизол?

Високите равнища на кортизол  няколко признака, като наддаване на тегло, главоболие, нервност и други. В множеството случаи признаците не са характерни за нараснали равнища на кортизол. Ще би трябвало да посетите доктор за публична диагноза, която постоянно изисква проучване на кръв, слюнка или урина.

Витамин D понижава ли равнищата на кортизола?

Някои доказателства ,  че добавките с витамин D могат да оказват помощ за понижаване на равнищата на кортизол в кръвта и урината. Това може да помогне за понижаване на риска от сърдечно-съдови болести.

Заключение

Продължителните високи равнища на кортизол могат да доведат до трайни негативни резултати върху вашето здраве, наричани синдром на Кушинг.

Ако изпитвате признаци на висок кортизол, консултирайте се с доктор. Те могат да разпознават главната причина за вашите признаци и да оказват помощ при лекуването или ръководството на положението.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР