Корпусът на морската пехота на Украйна съобщи в петък, че

...
Корпусът на морската пехота на Украйна съобщи в петък, че
Коментари Харесай

„Огнен ад“: Украйна осигурява множество стратегически зони по източния бряг на река Днепър

Корпусът на морската пехота на Украйна заяви в петък, че е обезпечил голям брой предмостия на източния бряг на река Днепър в региона на Херсон в борбата, която разказва като оставила близо 3500 убити или ранени руснаци и десетки хранилища за муниции, танкове, бронирани транспортни средства и други оръжия, унищожени.

Твърденията на командването на морската пехота са първите, които идват непосредствено от украинската войска за прогрес през една от най-значимите стратегически бариери на Русия. По-рано тази седмица Андрий Йермак, началник на кабинета на президента, удостовери за първи път, че Украйна е открила плацдарм от източната страна на реката.

Широката река е естествена разграничителна линия по продължение на южния военен фронт и силите на Москва са го употребявали, откогато напуснаха региона към град Херсон през ноември 2022 година, с цел да попречат на украинските войски да напреднат по-нататък към анексирания от Русия Крим.

Западни чиновници с знания за разузнаването, говорейки при изискване за анонимност, с цел да обсъдят сензитивната информация, споделиха Четвъртък, че Украйна разполага с елементи от три бригади оттатък реката и се чака да направи дребни облаги, защото руснаците до момента не са съумели да ги отхвърлен.

„ Украинците видяха опция там и я използваха “, сподели един чиновник. „ Това, което не сме видели, е, че руснаците са съумели да ги отхвърлен от тази позиция. “

Малка стъпка през река Днепър, голям скок за контранастъплението на Украйна?

Асошиейтед прес не може без значение да удостовери украинските отчети, че е открила плацдарм на източния бряг на река Днепър или своите искания на бойното поле.

Украйна не даде график за това какъв брой време е лишило, с цел да откри позицията си на източния бряг. Неговите сили прекосиха реката на дребни групи от лятото, с цел да основат плацдарм покрай Херсонския мост, а неотдавна се пробваха да разширят наличието си в околните села на източния бряг.

Печалбите, които биха могли да отворят път към Крим се считат за дребни в общата сухопътна война, която съгласно чиновници на разузнаването всъщност е в застой макар украинската контранастъпление, за което в миналото се очакваше да промени инерцията.

„ Нито една от страните сега не е в положение да провежда решителни настъпателни интервенции на земята в обозримо бъдеще “, сподели един чиновник.

Украйна се бори отвън бойното поле за поддръжка от съдружници, защото вниманието на света се насочи към войната на Израел против Бойци на Хамас в линията Газа. Пакетът за финансиране на Съединени американски щати, признат в четвъртък, не включваше спомагателна помощ за Украйна, а Европейският съюз сподели, че не може да достави боеприпасите, които е заречен.

Украинският президент Володимир Зеленски на среща с английския външен министър Дейвид Камерън в сряда изрази страдание, че разграниченото внимание към две войни в света не е помогнало на неговата идея.

Камерън, някогашен министър-председател на Обединеното кралство, който беше назначен на поста с изненадващо известие тази седмица, беше в Киев на първото си дипломатическо пътешестване, с цел да покаже поддръжката си за Украйна. Но визитата пристигна без спомагателни обещания за военни средства.

Украйна сподели, че нейните войски са умъртвили повече от 1200 съветски бойци и са ранили повече от 2200 в поредност от интервенции за определяне на позицията си на източния бряг на реката. Той сподели, че е унищожил 29 магазина за муниции, две дузини танкове, четири дузини бойни бронирани машини, 89 артилерийски системи, плавателни съдове, командни пунктове и други транспортни средства.

Украйна не разкри броя на личните си жертви.

Когато по-рано през седмицата бяха обявени вести за напредъка на Украйна през реката, назначеният от Москва губернатор на окупираната от Русия част от Херсонска област Владимир Салдо, сподели, че украинските сили са изправени пред „ огнен пъкъл “ в боевете в село Кринки и са унищожени „ в огромен мащаб “.

Салдо сподели в Telegram, че Украйна е изгубила до два батальона, пресичайки реката и пробвайки се да задържи контрола си на източния бряг.

Тези изказвания не могат да бъдат без значение доказани.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР