Корпоративното изселване от Русия след нахлуването й в Украйна през

...
Корпоративното изселване от Русия след нахлуването й в Украйна през
Коментари Харесай

Над $107 милиарда са загубите на чуждестранните компании от напускането на Русия

Корпоративното изселване от Русия след нахлуването й в Украйна през 2022 година е коствало на задграничните компании повече от 107 милиарда $ отписвания и пропуснати доходи, сподели разбор на Reuters въз основа  на корпоративната отчетност.

Обемът на загубите се е нараснал с една трета от последното броене през август предходната година, което акцентира мащаба на финансовия удар върху корпоративния свят от експанзията на Москва, както и загубата на западен опит от страна на съветската стопанска система.
 Путин подреди конфискацията на дялове на OMV и Wintershall Dea в енергийни планове за милиарди
Путин разпореди най-голямото изземване на задгранични активи в Русия

Става дума за залежи на газ в арктическите региони на Русия

" Тъй като нашествието на Русия продължава на фона на неуверената военна помощ от Запада и детайлността на западните санкционни режими се усилва, фирмите, които към момента се стремят да изоставен Русия, евентуално ще се сблъскат с спомагателни компликации и ще би трябвало да одобряват по-големи отписвания и загуби ", сподели Иън Маси, началник на отдела за корпоративно разузнаване, EMEA, консултантска компания за световен риск S-RM.

Президентът Владимир Путин, откакто си обезпечи преизбиране със съкрушителна победа, необятно наказана на Запад като несправедлива и недемократична, в този момент има възобновен мандат да преследва по-нататъшна изолираност от Запада, в това число посредством спомагателни конфискации на активи и политически напън, добави Маси.

Москва изисква отстъпки от минимум 50% при продажбите на задгранични активи и непрекъснато стяга условията за овакантяване, като постоянно приема номинални такси от единствено една рубла.
 Путин анулира национализацията на съветския Danone
Путин анулира национализацията на съветския Danone

Френския тръст има намерение да продаде съветския си бизнес на Vamin Tatarstan, принадлежщ на 29-годишния Минтимер Мингазов

Досега тази година продажбите на активи, благосъстоятелност на Shell HSBC, Polymetal International и Yandex NV са оповестени на обща стойност близо 10 милиарда $ и с отстъпки до 90%. Миналата седмица Danone съобщи, че е получила регулаторни утвърждения за продажба на съветските си активи, понасяйки обща загуба от 1,3 милиарда $.

Около 1000 компании са напуснали, макар че стотици компании, в това число френският търговец на дребно Auchan и Benetton, към момента работят или са спрели бизнеса там, съгласно разбор на Yale School of Management.

Западните страни замразиха към 300 милиарда $ от златните и валутните запаси на Банката на Русия след нашествието на Русия. Германия национализира Заводът на Газпром в Германия, преименувайки го на Сефе, и сложи Рафинерия Schwedt на Роснефт под немско настойничество.

Русия даде обещание да отмъсти на предложенията на Европейски Съюз за преразпределяне на милиарди евро лихви, извоювани от нейните замразени активи, предупреждавайки за пагубни последствия и заявявайки, че всеки опит за лишаване на нейния капитал или рента е " бандитизъм ".

Западните банки също са загрижени за правните разногласия, които може да породи всяка конфискация.
 В Русия сформираха лист с задгранични компании, „ претенденти “ за национализация. Ето кои влизат
В Русия сформираха лист с задгранични компании, „ претенденти “ за национализация. Ето кои влизат

" Черният лист " към този момент включва 59 компании

" Няма западни активи в Русия, които да се смятат за безвредни или оградени, до момента в който Кремъл продължава да води война ", сподели Маси.

Москва към този момент пое краткотраен надзор върху активи, притежавани от няколко западни компании, в това число Fortum, Carlsberg, OMV и Унипер.

Руската държавна осведомителна организация РИА Новости пресметна, че Западът ще загуби активи и вложения на стойност минимум 288 милиарда $, в случай че Москва отмъсти.

Това се основава на данни, които демонстрират, че директните вложения на Европейския съюз, страните от Г-7, Австралия и Швейцария в съветската стопанска система в края на 2022 година възлизат на 288 милиарда $.

В него се споделя, че страните от Европейски Съюз имат 223,3 милиарда $ активи, от които 98,3 милиарда $ публично са държани от Кипър, 50,1 милиарда $ от Холандия и 17,3 милиарда $ от Германия.
 Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за алегорична сума: кой го придобива?
Hyundai продава автомобилния си завода в Русия за алегорична сума: кой го придобива?

Компанията регистрира голяма загуба

Но твърдият метод на Москва нанася вреди и на Русия.

Адвокатът Джереми Зукър, специалист по глобите, сподели, че изненадващо огромен брой клиенти на неговата компания в необятен набор от промишлености са решили да изоставен напълно Русия и евентуално няма да са склонни да се върнат даже след края на военните дейности.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР