Короядите от природен парк Витоша са напълно изчезнали и гората

...
Короядите от природен парк Витоша са напълно изчезнали и гората
Коментари Харесай

Витоша се е изчистила от короядите

Короядите от естествен парк Витоша са изцяло изчезнали и гората е почнала да се възвръща. Това изясни пред news.bg изпълнителният шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев. Заедно организацията и WWF България бе направена инспекция на положението на горите във фаза напреднала възраст на територията на Държавно горско стопанство - София.

След 2001 година короядите потеглиха в естествен парк Витоша, събориха 20 хектара над Златните мостове, 60 декара в Бистришко бранище , посочи Александър Дунчев. Тогава нападнали обаче с изключение на остарялата гора и живи дървета.

В резервата не са осъществявани никакви сечи, короядите са изяли старите гори и са ги трансформирали в хумус. 2015 - 2016 година е имало пик на короядите на боровите гори , тогава те са съхнали доста, след дълга топла есен последвала обаче внезапно студена зима и природата ги е умъртвила, изясни Дунчев. По думите му, по тях е тръгнала болест и те са починали от сами себе си.
 Снимка 483399
Източник:

След това са подхванати ограничения - в стопанската гора да се правят зелесявания. След ограниченията над Офелиите към този момент са поникнали млади дръвчета, а в резервата е оставена на естествените процеси, по-различна гора.

А в вреди - короядите са унищожили 200 метра в профил на Бистришко бранище, като са излезли отвън Резервата.
 Държавата загуби милиони от скандалните заменки на атрактивни гори, считат еколози
Държавата загуби милиони от скандалните заменки на атрактивни гори, считат еколози

Гори са били оценени за по 10 лв. на кв. м, а са препродавани по 100 лева./кв.м

Иначе корояди и борови корояди са засегнали горите и в Кюстендил, Кърджали, Родопите, Плана. В тях са се развили или ледоломи и снеголоми след тежката зима и има доста паднали дървета, които също основават условия за развиване за повече корояди.

По думите на Дунчев обаче естествени нарушавания в горите ще има от ден на ден поради климатични промени, по този начин да вземем за пример се появили болест - инсекти по дъбови и букови гори, както и гъби по старите дървета. За да се защитят горите лесовъдите са подхванали ограничения да ги трансфорат в по разновъзрастни - 100 годишни дървета, 40 годишни и напълно млади дръвчета на по 10 година Идеята е, когато короядът убие остарялото дърво, да имаме младо дърво. Но в случай че оставим единствено 100-годишни гори, рискът е че като мине насекомото, убива остарялата гора, а няма каква да я замести.

2000 - 3000 коства на декар залесяването, 5000 - 6000 лева на декар е то с труда, по тази причина се заделя 10% от живата природа, а останалите се стопанисват по този начин, че гората да е разновъзрастна , колкото по-разнообразна откъм състав и години, толкоз бързо се възвръща след естествено нарушаване, обясниха специалистите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР