Коронавирусът, войната в Украйна и всичките икономически последици от тях

...
Коронавирусът, войната в Украйна и всичките икономически последици от тях
Коментари Харесай

От 2020 г. до днес: Петимата най-богати удвоиха състоянието си, а 5 милиарда обедняха

Коронавирусът, войната в Украйна и всичките стопански последствия от тях направиха последните няколко години сложни за множеството хора. Повечето, само че не всички. Периода от 2020 година до през днешния ден явно е един от най-хубавите за петимата най-богати на планетата - положението им се е нараснало повече от два пъти, демонстрира обичайния отчет на организацията Oxfam за неравенството, представен от CNN.

Илон Мъск (Tesla, SpaceX), Бернар Арно (LVMH), Джеф Безос (Amazon), Лари Елисън (Oracle) и Уорън Бъфет (Berkshire Hathaway) все още разполагат с общо 869 милиарда $ - или 114% повече пари, в сравнение с в навечерието на пандемията. Ако наклонността се резервира, светът ще види първия си трилионер в границите на десетилетие, пресмятат от Oxfam.
 Как печатането на пари основава подоходно неравноправие
Как печатането на пари основава подоходно неравноправие

Това се следи от пет десетилетия

Никой от четящите тази публикация обаче няма да види свят без беднотия - съгласно организацията ще са нужни 230 години за постигането на този резултат при сегашните старания. Не оказва помощ и фактът, че близо 5 милиарда души през последните години са обеднели като разследване от инфлацията, войните и климатичните промени.

Кой какъв брой добави
Илон Мъск, който ръководи няколко компании, в това число Tesla и SpaceX, е огромният печеливш през последните години. В края на ноември благосъстоянието му е повишено до 245,5 милиарда $, което е със 737% повече от март 2020 година, след отчитане на инфлацията. Бернар Арно, началник на френския колос за първокласни артикули LVMH и фамилията му имат чисто положение от 191,3 милиарда $, което е със 111% повече. Основателят на Amazon Джеф Безос е разполагал със положение от 167,4 милиарда $, което е нарастване с 24%. Богатството на създателя на Oracle Лари Елисън е възлизало на 145,5 милиарда $, което е нарастване със 107%. Списъкът на петимата най-богати се добавя от основния изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, чието чисто положение е повишено с 48% до 119,2 милиарда $. Като цяло, благосъстоянието на милиардерите е повишено с 3,3 трилиона $, или 34%, от 2020 година насам, като съгласно Oxfam положението им се е нараснало три пъти по-бързо от темпа на инфлация. Американските милиардери, доста от които извличат благосъстоянието си от личния капитал на фирмите, които управляват, са по-богати с 1,6 трилиона $.
Все по-силните корпорации

Според Oxfam 148-те най-големи компании в света са спечелили близо 1,8 трлн. $ единствено в интервала юни 2022 година - юни 2023 година Това е 52,5% повече от междинното в интервала 2018-2021 година

Най-добре са се справили в петролния и газовия бранш, фармацията и финансовата промишленост.
 Марк Бениоф: Капитализмът, който докара до ужасяващо неравноправие, би трябвало да бъде поправен
Марк Бениоф: Капитализмът, който докара до ужасяващо неравноправие, би трябвало да бъде поправен

Съоснователят на Salesforce приканва за налагане на по-високи налози за богатите американци

От отчета излиза наяве, че най-богатите 1% от хората имат 43% от финансовите активи по света. Най-лошо е разпределението в Азия (50%), Близкия Изток (48%) и Европа (47%).

Затова и Oxfam приканва държавните управления по света да се намесят. Отбелязва се, че на някои места централната власт през последните месеци е приела законови промени точно в поддръжка на правата на служащите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР