Коронавирусът спира най-мащабните протести в историята на Чили. Половин година

...
Коронавирусът спира най-мащабните протести в историята на Чили. Половин година
Коментари Харесай

Коронавирусът спря най-масовите протести в историята на Чили

 Коронавирусът стопира най-мащабните митинги в историята на Чили. Половин година откакто започнаха и сковаха огромна част от страната, милиони недоволни жители се прибират у дома. Целта е да запазят здравето и живота си, поради епидемията, която стартира да обгръща и Южна Америка.

Антиправителственото придвижване стартира през октовмри предходната година като неодобрение против повишението на цената на билета, което прерастна в претенции за по-добър живот, промени в образованието, опазването на здравето, битка със общественото неравноправие и ширещата се корупция. В размириците са починали десетки, стотици са ранени, 400 младежи изгубиха част или цялото си зрение, поради изстреляните сачми от полицията. Хиляди са задържаните. Сблъсъците не стихват, макар оповестените от президента обществени ограничения.

" Хората нападнаха преди всичко аптеките, банките и супермаркетите. Защото това са огромните лица на неолибералния модел. Символите на финансовата власт ", споделя Мирослава Петрова.

" Беше доста ужасно! Защото хората незабавно, когато излиза армията на улицата, се помнят за времето на диктатурата на Пиночет! Но без значение, че се опасяват, въпреки всичко излязоха! ", прибавя Хуан Карлос Гутиерес.

Невижданото неодобрение стартира на 18 октомври предходната година в чилийската столица Сантяго. Само за няколко дни напрежението ескалира и се разпострянява мълниеносно в цялата страна. Милиони излизат по улиците, с цел да покажат на властта, че няма да търпят ръководството й.

За страховитите демонстрации споделя българката Мирослава Петрова. В София среща любовта в лицето на чилиец. Женят се. Имат две деца. Напускат България и отиват в Сянтаго, където живеят към този момент 20 години. Взимат присъединяване в съвсем всички митинги.

Натрупаното напрежение през годините кара жителите да потърсят сметка за всичко нерешено през годините. Милиони по улиците скандират за оставки. Нови закони. Нестихващите мощни митинги са срещи неолиберализма и неравенството.

Хвърчат камъни във всички направления. Стотици ранени. И от двете страни на барикадата. Армията и полицията изпозлват сълзотворен газ и водни оръдия против стачкуващите, които отвръщат с камъни и коктейли молотов. Доклад на Организация на обединените нации уличи управляващите в тежки нарушавания на човешките права при разгонването на протестиращите.

" В резултат на революцията, която стана на 18 октомври, се родиха доста групи театрални, хора, които се събраха в колективи и показват своето недеволство посредством перформанси. Може да вървиш по улицата и да видиш на всеки ъгъл перформанс, който постоянно е обвързван с политиката, към този момент няма чисто изкуство. Изкуството е обвързвано с това, за което се борят хората, което вълнува хората! Изкуството на улицата! За хората! ", споделя Мирослава.

Под натиска на вълните от митинги държавното управление най-вероятно ще смени конституцията от времето на Пиночет. Тя е в действие от близо 40 години и е претърпяла над 200 промени.

И макар, че корановирусът ще спре демонстрациите за неопределен срок, чилийците са безапелационни, че няма да се откажат да упорстват за смяната, написа още " Нова ТВ ".

Това, което не реализира полицията и репресията, съумя да реализира коронавирусът, който опразни улиците на многомилионно Сантяго. Но едно е несъмнено - безредиците демонстрираха на ръководещите, че обединеният народ не може да бъде грохнал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР