Коронавирусът ще промени живота ни по много начини, в Гърция

...
Коронавирусът ще промени живота ни по много начини, в Гърция
Коментари Харесай

Гърция след коронавируса: Нищо няма да е същото

Коронавирусът ще промени живота ни по доста способи, в Гърция и по целия свят. На първо място, сигурно ще ни направи по-бедни, най-малко в кратковременен проект. Международни специалисти пресмятат, че Гърция ще претърпи криза от сред 3 и 4 %. Тази оценка се основава на прогнозата, че туристическата промишленост на Гърция ще претърпи спад от 50 %.
Мерките на държавното управление ще оказват помощ да се компенсира понижението на вътрешното ползване, а включването на Гърция в количественото облекчение по програмата на Европейската централна банка също ще помогне за намаляване на въздействието. Въпреки това ще бъде доста мъчно да се компенсират вредите от туризма и производството, в случай че пандемията по някакъв метод вълшебен не завърши през май.
Подобни апокалиптични сюжети се обрисуват и за други страни в Европа и отвън нея. Кризата ще изпита силата на Европейския съюз. Ключов въпрос е дали Германия най-сетне ще успее да преодолее несигурността на предишното и да се съобрази с събитията, избирайки да изведе Европа от рецесията въз основа на нов План " Маршал ".
Междувременно ще би трябвало да преминем и през нужен стадий на държавен капитализъм. Банките, огромните браншове и дребните предприятия ще се нуждаят от държавно финансиране, с цел да останат на повърхността и да продължат да действат. Китай е единствената страна, която работи по тези линии и по тази причина е по-добре готова за времето след рецесията. Такъв преход обаче ще съставлява същинско предизвикателство за Запада.
Преживяваме и края на американската надмощие във връзка с " меката мощ ". Поразителен е методът, по който президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп избра да пренебрегва другари и съдружници. Допреди няколко години американците се очакваше да управляват, да сътрудничат и да оказват помощ. Сега Съединени американски щати се държат като страна от Третия свят на вътрешно равнище, до момента в който във връзка с интернационалните връзки се държат като егоистична суперсила, която се грижи единствено за личните си ползи. Това бе подсилено от изображенията на китайски самолети, натоварени с здравно съоръжение, изпратени в Италия и Гърция. Би било немислимо преди няколко години.
Всички са в неразучени води. Справянето с тази нова рецесия ще бъде мъчно както политически, по този начин и обществено. Гърците към този момент имат десетилетие икономическа бедност зад тила си. Хората несъмнено знаят, че казусът не е извънредно единствено за Гърция; това е световен проблем, генериран извън. Такива рационални причини обаче ще обезпечат малко комфорт за тези, които още веднъж ще се сблъскат с призрака на безработицата, тъкмо когато нещата започнаха да се усъвършенстват. Справянето с рецесията по-късно ще изисква съществено обмисляне, самообладание и обществена приемливост. Защото в никакъв случай повече няма да е същото. Хората ще желаят политическа класа, която ще бъде в положение да отговори на огромни рецесии - нещо, на което консервативната администрация на Гърция се оказа способна. Също по този начин те ще чакат проект за възобновяване на икономическите вреди.
Нека всички останем здрави, до момента в който не се оправим с това, и ще стигнем и до там.
 
* разбор на Алексис Папакелас, " Катимерини; превод: БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР