Коронавирусът създаде криза, която постави световния спорт на колене. В

...
Коронавирусът създаде криза, която постави световния спорт на колене. В
Коментари Харесай

Ел Маестро даде информация за Десподов и каза: Не виждам зомбита по улиците

Коронавирусът сътвори рецесия, която сложи международния спорт на колене. В Австрия ситуацията не е по-различна, а страната е една от най-засегнатите в Европа с близо 6000 инфектирани. „ Кронен Цайтунг “ се свърза с треньора на локалния Щурм Грац Нестор Ел Маестро (екс-ЦСКА-София), който приказва за редицата проблеми пред него и клуба в тези моменти, както и за опасенията му от ковид и възможното понижение на заплатата. Преди спирането на шампионата, Щурм заемаше 5-то място в класирането, а занапред предстоеше първият кръг от плейофната фаза.

Какво прави Нестор Ел Маестро в тези дълги дни, без никакви събития?
– Намирам се в дома си със брачната половинка и децата ми, само че не във Виена, а в Грац. Тук най-малко имаме дребен двор. Иначе времето ми е разграничено на 50 % в Нефтликс (б.р. – платформа за гледане на филми и сериали в интернет) и 50 % в гледане на остарели мачове. Намерих си един уебсайт за типичен дуели. Последно си пуснах финала за Копа Америка през 1999 година (б.р. – Бразилия бие Уругвай с 3:0).

Върху какво работите с тима сега?
– Пиша им подготвителни стратегии. Момчетата имат три дни занимания, след което почиват на четвъртия. За жал контролът върху формата на футболистите е извънредно сложен, защото нямаме безусловно никаква визия какво ще стане в бъдеще и не можем да планираме нищо. Ще можем ли да се съберем за тренировки още веднъж към Великден? Колко време ще имаме за занимания преди първия ни мач? Кой ще ни е противник в този дуел – ще се резервира ли програмата или ще я променим? За кого да се приготвяме? Изобщо не е елементарно.

Според вас трябваше ли сезонът да бъде преустановен?
– Това сигурно щеше да е по-лесното решение, само че никой не го желае. Освен това, на никое място в Европа няма прекъснато състезание, даже в страните, които са по-засегнати от Австрия. А и да не забравяме, че футболът носи доста пари, което е значим фактор в тази обстановка.

Да, основната дума е „ пари “. Кризата удря всички клубове. От какви резултати се опасявате?
– В такива моменти на рецесия за нас ще е мъчно да подновим договорите на играчите с изтичащи такива, както и на най-хубавите ни състезатели. Ако има финансова рецесия
и бюджетът бъде фрапантно скъсен, тогава единствено ще се надяваш да имаш избрани футболисти, само че няма да ги имаш. Ние още преди месеци бяхме почнали да обсъждаме някои нови попълнения. Но в всички диалози са пауза.

Ща забележим ли още веднъж играчи като Десподов в Щурм?
– За него съответно съм много оптимистично надъхан, че ще ни помогне в плейофите на шампионата, в случай че въпреки всичко проведем такива (б.р. – сега Дасподов се възвръща от контузия). Десподов е вкъщи в България и към този момент организира бегови занимания, тъй че ще е подготвен за игра преди края на сезона. Вече по кое време ще свърши сезонът е различен въпрос.

А вие към този момент на половин работно време ли се водите? И смятате ли, че играчи и треньори ще се съгласят на понижаване на заплатите?
– Все още би трябвало да уточним по какъв модел ще работим отсега нататък, което ще се случи до дни. Разбирам, че в клубове като Щурм, без могъщи притежатели, ще има финансови страхове. Aз, както и доста от футболистите, сме подготвени да са приспособяваме по отношение на обстановката в клуба. Доста клубове и играчи сега афишират гордо, че се отхвърлят от своите заплати. Но постоянно съществува въпросът от какъв % са отказваш? Трябва да намерим солидарно решение за всички в това отношение.

Притеснен ли сте от ковид?
– Не съм вирусолог, аз съм изцяло неграмотен по този въпрос. По тази причина ще се въздържа от мнение. Ако излезеш на открито, обстановката не е като в сериала „ Живите мъртви “, не е като да има зомбита по улиците. Всички наподобяват доста спокойни и аз самият не се тормозя за себе си и фамилията си. Но тук става въпрос да предпазим другите – нашите родители и прадеди. Всеки би трябвало да взе участие, тъй като обстановката не е стресираща, само че е избухлива.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР