Коронавирусът продължава да се разпространява с пълна сила по света.

...
Коронавирусът продължава да се разпространява с пълна сила по света.
Коментари Харесай

Сензационно! Това са изобретенията срещу К-19, които измислиха микробиолозите ВИДЕО

Коронавирусът продължава да се популяризира с цялостна мощ по света. Повече случаи обаче значи и повече опит със болестта. За лекари и учени развиването на вируса в организма ненапълно става предвидимо, предава Нова телевизия.

Затова лаборатории пуснаха пакети за спомагателни проучвания на заболели от COVID-19. Те наблюдават параметри, които най-често се отклоняват от нормата при боледуване от вируса. Междувременно други пък основават още съоръжения, които да ни оказват помощ да се пазим от заразяване. За тях ни описа Виктория Бояджиева.

Свикнали сме тестванията за ковид да имат два вероятни резултата - позитивен или негативен. На пазара обаче се появиха и различен вид проучвания – разбор на позитивните резултати. Става въпрос за цели пакети, които са комплекс от разнообразни индикатори за това какво се случва с тялото ни, до момента в който в него се развива вирусът.

"Това са набор от биохимични и лабораторни параметри, които най-често се отклоняват. По тях може да се съди за избрани аспекти на болестта ", съобщи пулмологът доктор Александър Симидчиев.

Един образцов пакет включва цялостна кръвна картина, диференциална кръвна картина, CRP (С-реактивен протеин), Д-димер, съществуване на антитела и други. В другите лаборатории тези пакети включват разнообразни параметри, които от време на време са над 10 на брой.

Само в една от частните лаборатории с манипулационни в цялата страна от началото на годината 1 600 души са си пуснали специфичен пакет проучвания за следене на коронавирусната зараза. Това са единствено хората, които са се възползвали се от авансово квалифицираните пакети с индикатори. Много други по рекомендация на своите лекари вършат свои комбинации.

Причината е, че не постоянно всички индикатори в пакетите са нужни на един пациент. До нас стигна случай на жена, поискала анонимност, която не е имала съществено изразена симптоматика, само че профилактично си е пуснала такива проучвания. Оказало се, че има повишени равнища на Д-димер, което демонстрира, че има заплаха от тромби в кръвта. Това е и един от индикаторите, които най-често назначава и пуломологът доктор Александър Симидчиев.

"Използвам 3-4 параметъра, които за мен са значими. Един от тях е обвързван със съсирването на кръвта и рискът от развиване на тромботични затруднения. Друг подобен параметър е обвързван с активирането на имунитета и третият параметър, който намирам за доста потребен, е дали имаме данни за бактериална зараза в организма ", изясни още Симидчиев.

Кое е добре да изследваме и какво ни е ненужно най-добре може да реши доктор според от признаците на пациента. Д-димер е индикатор, който е включен в съвсем всички сходни специфични Коронавирус пакети.

Основният признак за него е задухът. Разбира се, това не значи, че всеки, който има кашлица, има и нарушено кръвосъсирване. При съществуването на отклоняване още веднъж е лекарско решение дали непосредствено ще предпишат антикоагуланти или пациентът ще остане под наблюдаване.

"Колкото повече са лабораторните проучвания, толкоз по-голям е шансът да се получи нещо, което да е подправено позитивно или подправено негативно. Защото всяко едно от тези проучвания има % ", сподели още доктор Симидчиев.

Затова пулмологът предизвестява, че за оценката за положението на човек са нужни както лабораторни резултати, по този начин и признаците. А на още по-преден проект е предварителната защита. За това са помислили Ангел Гемишев и съдружниците му. През март месец предходната година почнали производството на шлемове и маски. Но стигнали по-далеч - патентовали и стелки за стерилизация.

След като снабдили десетки публични здания с новаторския си артикул за стерилизация на подметки, се прицелили още по-нагоре – към ръцете. По-точно към повърхностите, които най-често пипаме. Започват да създават по този начин нареченият антибактериален филм. Това е фолио със сребърни нано частици, които отделят йони. А те от своя страна убиват микроорганизми и бактерии.

Гемишев и сътрудниците му са създали цяла гама от артикули със сребърни наночастици с вярата, че от една страна ще оказват помощ за прекъсването на вируса, а от друга ще спасят бизнеса си, който преди пандемията е имал напълно различен предмет на активност.

Главна роля при резултата на създадения транспарантен филм играе йонизацията на сребърните нано частици, изяснява микробиологът Тихомир Въчев. Отделените йони взаимодействат с бактериалните инфекции, с цел да ги отстраняват.

"Те се свързват с повърхността, тъй като чисто химически, зарядът е позитивно зареден на йоните, а зарядът на клетъчните стени на микроорганизмите е негативно зареден. По този метод нарушаваме естествената физиология на микроорганизма, което води до неговото загиване ", изясни Вълчев.

Йоните работят върху молекулите, които имат избран вид атоми в структурата си. Имат всеобщ резултат върху всички типове организми, които са с такива атоми в молекулите си. Това дава съображение на учените да считат, че те могат да убиват и COVID-19.
За индивида сребърните йони в такова количество са безвредни, заключи микробиологът.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР