Коронавирусът причини опасен спад в американската икономика, а шансовете за

...
Коронавирусът причини опасен спад в американската икономика, а шансовете за
Коментари Харесай

Съдбата на Тръмп зависи от това как ще се развие икономиката на САЩ

Коронавирусът аргументи рисков спад в американската стопанска система, а възможностите за преизбиране на президента Доналд Тръмп внезапно се оказаха подвластни от една мъчно контролируема обстановка.

За идващите седем месеца Тръмп може да бъде заставен да води предизборната си акция в страна, обхваната от страха от загуба на работни места, банкрути и болест. На американския президент, който непрекъснато изтъкваше възхода на фондовата борса и силата на стопанската система като централен претекст за преизбирането си, ще му се наложи да поддържа незабравим баланс.

Много икономисти настояват, че предстоящото разпределяне на федерални средства няма да предотврати рецесията. Служители предвиждат, че пакетът, който се разисква на Капитолийския рид, ще бъде на стойност от към 1.4 трилиона $, като дружно с спомагателните ограничения на Федералния запас финансовата помощ за американската стопанска система може да доближи два трилиона $.

Фондовите тържища към този момент се сринаха. Компаниите и учебните заведения стопират работа в опит да бъде овладяна епидемията. От молбите за помощи при безработица излиза наяве, че седмичният брой на освободените от работа може скоро да задмине най-лошите дни на Световната криза, защото милиони хора губят работата си. Според специалистите в банка " Голдман Сакс " 2.25 милиона американци са подали молби за помощи при безработица през миналата седмица - броят им е малко по-голям от всички работни места, основани през цялата 2019 година

" Сега нищо не може да спре икономическия спад ",

съобщи Аарън Соджърнър, професор от Университета на Минесота и някогашен икономист на Белия дом. Според него главните въпроси, с които се сблъскват законодателите, са по какъв начин страната може да се оправи с рецесията, по кое време могат да приключат широкоразпространените карантини и какъв брой работни места могат да бъдат съхранени, с цел да може да стартира възобновяване.

Икономиката и политиката се сблъскаха толкоз съществено, че никой не знае по какъв начин ще се развият изборите през ноември. Съдбата на Тръмп може би зависи от това какъв брой дълго ще продължи спадът и дали американците го възприемат като външен потрес, породен от природата, или като резултат от немарливостта или некомпетентността на държавното управление.

" Ситуацията не е добра - това е друго от това да кажеш, че президентът е виновен за нея.

Много по-лесно е една дълбока криза да бъде обяснена като Божие дело ",

съобщи стратегът на републиканците Патрик Руфини. Избирателите обаче може да не са толкоз снизходителни. Правителството систематично подценяваше здравните и икономическите опасности от ковид. Само преди месец основният стопански консултант на Белия дом съобщи на среща с публицисти, че епидемията няма да докара до съществени вреди за растежа.

Фотогалерия: Празните улици на Ню Йорк >

" Не мисля, че коронавирусът е толкоз огромна опасност, за каквато го считат хората. Това, което мога да кажа, е, че в случай че разгледаме устойчивостта на една стопанска система на опасност за публичното здраве, то сигурно съществуват доста по-големи закани от ковид ", съобщи тогава Томас Филипсън, изпълняващ длъжността ръководител на съвета на икономическите съветници на Белия дом.

Броят на смъртните случаи, породени от вируса, хвърли сянка върху този оптимизъм. Калифорния и Ню Йорк са измежду щатовете, които са в положение, близо да карантината, а доста други са в съвсем същото състояние. Самият Тръмп внезапно смени тона си, а високопоставените федерални чиновници в областта на опазването на здравето се пробват в този момент да приготвят американците за огромния брой случаи на ковид, който съгласно тях сигурно ще бъде регистриран.

Тръмп разчита на обичайните си бизнес похвати,

като непрекъснато изяснява какъв брой бързо ще се възвърне стопанската система след края на епидемията и още веднъж и още веднъж твърди от залата за брифинг в Белия дом, че завръщането към потреблението ще генерира положителна наклонност. Думите му ще бъдат деликатно преценени от гласоподавателите след по-малко от седем месеца, когато последствията от пандемията евентуално ще бъдат по-ясни.

Мнозина икономисти обаче не считат, че възобновяване ще стартира автоматизирано като натискане на бутон.
Президентът чака, че всевъзможен спад - който специалистите плануват, че може да надвиши цената от 10 % на годишна основа през идващото тримесечие - ще бъде последван от завръщане към растежа. Като резултат ще се получи V-образна крива на брутния вътрешен артикул на Съединени американски щати.

Фотогалерия: Коронавирусът трансформира градове в призраци >

" Вярвам във V-образната крива. Когато бъде победена невидимата злина, мисля, че стопанската система ни доста бързо ще тръгне нагоре, ще се завърне към предходното си положение и даже ще го надскочи ", сподели Тръмп в четвъртък.

Същият този оптимизъм за бързо възобновяване последва краха на пазара на недвижими парцели преди десетилетие. Вместо това се стигна до постепенна икономическа агресия, която разочарова доста гласоподаватели и оказа помощ на Тръмп да стане президент през 2016 година

Този път има риск Съединени американски щати да попаднат в " обаян кръг на криза ",

споделя Глен Хъбард, професор от Колумбийския университет и основен икономист на Белия дом по времето на Джордж У. Буш, когато офанзивите от 11 септември предизвикаха сходни опасения за закъснение на стопанската система.

Хъбард съобщи, че доста от препоръчаните хрумвания за стимулиране няма да оказват помощ за възобновяване на растежа след края на епидемията. Потребителите могат да се възползват от чекове на стойност, която може да доближи до 1200 $ на човек. Заемите и данъчните облекчения обаче няма да заменят пропуснатите облаги на дребните компании и производители. Това значи, че тези компании може да останат непрестанно затворени и възобновяване да бъде саботирано. Половината от дребните предприятия, интервюирани през миналата седмица от " Голдман Сакс ", настояват, че (при тези условия - бел.прев.) могат да си разрешат да оперират единствено за три месеца или по-кратък интервал.

" Това е омагьосаният кръг, от който се притеснявам. Мисля, че има решение, само че е нужно повече внимание от това, което обръща Вашингтон. Става дума да се основат гаранции, че стопанската система ще проработи още веднъж ", споделя Хъбард.

Политическото оцеляване на Тръмп може да зависи от това.

Икономистът от Йейлския университет Рей Феър е създал модел за въздействието на стопанската система върху изборите.

В взаимозависимост от инфлацията моделът на Феър сочи, че болшинството от гласовете ще отидат за претендента на демократите, евентуално някогашния вицепрезидент Джо Байдън, в случай че стопанската система се свие за три тримесечия с близо 4.4 % на годишна основа на човек. Спад с сходен мащаб се е случвал седем пъти от 1952 година, само че в никакъв случай през година, в която има президентски избори.

Робърт Стайн, икономист във " Фърст концерн адвайзърс " и някогашен чиновник на американското министерство на финансите, съобщи, че избори при такива турбуленции в стопанската система са непредсказуеми.

Той чака стопанската система да се свие с 15 % на годишна основа през март и април, да показва непоклатимост през май и да стартира да се възвръща през юни.

" Ако се вгледате в обичайните модели за връзката на икономическия напредък с изборните резултати, това, което се случва в този момент, не е добре за президента Тръмп. Ако обаче спадът се дължи на болест или е обвързван с болест, то персоналната ми прогноза е - не споделям това в качеството ми на икономист - че гласоподавателите ще бъдат по-толерантни. Но не знам. Не съм правил изследване ", споделя Стайн.

При множеството хора новият ковид предизвиква единствено леки и умерени признаци като висока температура и кашлица. При някои, изключително измежду по-възрастните хора и хората с други здравословни проблеми, може да аргументи по-сериозно болестно положение, в това число пневмония. Повечето хора се възвръщат от новия вирус. Според Световната здравна организация хората с леки признаци се възвръщат за към две седмици, а тези с по-сериозни признаци - от три до шест седмици./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР