Коронавирусът отново настъпва и регистрираме все повече новозаразени и хоспитализирани.

...
Коронавирусът отново настъпва и регистрираме все повече новозаразени и хоспитализирани.
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Надига се нова Ковид вълна, пикът на грипа ще бъде януари-февруари

Коронавирусът още веднъж настава и записваме от ден на ден новозаразени и приети в болница. Извиха се и опашки в София от искащи да си слагат новата ваксина против Ковид-19, пристигнала у нас преди дни.

" В началото на вълната сме, доста е нарастването. Очакванията са, че този растеж ще продължи и към началото на ноември ще достигнем пик. Вероятно няма да се върнем към трагичните събития Спешна помощ да не съумява да събира пациентите. Новите разновидности на вируса не демонстрират толкоз тежко протичане, само че бързо и елементарно се популяризира ", разяснява основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

Вече са дадени указания на РЗИ-тата да провеждат имунизации на мъчно преносимите хора, при които има интерес към имунизациите.

" Омикрон към този момент има 300 нови разновидности, този развой ще продължи. За всеки сезон ще би трябвало да имаме подготвеност в точния момент да се създават имунизациите, които защищават от тях. Ковид-19 съвсем се изранява с грипа. Няма общо сред двата вируса и всяка ваксина пази от това, против което е създадена. Сега е моментът да се имунизирате против Ковид-19. Реална грипна зараза чакаме януари-февруари. Няма противопоказания да си сложим двете ваксини по едно и също време. Ваксина за грип може да си сложим до края на годината ", изясни доцент Кунчев.

Той още веднъж предложи проветряване на пространствата, потребление на дезинфектанти и маски, а хора със признаци да си останат у дома и да не популяризират вируса.

" Морбилният вирус опустошава имунната система и човек става предразположен на всичко останало. При грип и Ковид-19 не е чак в такава степен, само че го има този резултат. И до момента не сме 100% наясно с постковидния синдром. При всеки човек проявата може да бъде друга ", посочи доцент Кунчев.

Според него няма смисъл от крайни ограничения с дълга карантина у дома. Той се надява Народното събрание да анулира това ограничаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg