Коронавирусът може да е причина за създаването на неправилни връзки

...
Коронавирусът може да е причина за създаването на неправилни връзки
Коментари Харесай

COVID-19 може да причини диабет

Коронавирусът може да е причина за основаването на неправилни връзки сред мастните кафези, което да докара до диабет. Такъв образец е 57-годишната Нола Съливан от Айдахо, Съединени американски щати. „ Загубих усета и обонянието си, имах извънредно главоболие, болки в тялото, крампи, отмалялост, гадене, повръщане, диария “, споделя тя. Отнема ѝ месец, с цел да изчезнат крампите и дълготрайно главоболие. Почти три месеца отсъства от работа, съобщи Dariknews.bg.

„ Когато най-сетне се върнах на работа в аптеката, забелязах, че съм извънредно жадна през съвсем целия работен ден. Отдадох това на COVID-19, защото напълно неотдавна го прекарах. Пих литри вода ", споделя Съливан, която е фармацевт. Като експерт, обаче, дамата се сеща, че това може да е симптом за диабет, по тази причина взема решение да ревизира кръвната си захар. Човек се смята за диабетик, когато равнищата на глюкоза в кръвта му доближат 180 надвишават мг глюкоза на децилитър кръв. При Съливан цената е надхвърляла 500.

В скорошно изследване на повече от 3800 пациенти с COVID-19, малко под половината са развили високи равнища на кръвна захар, в това число такива, които преди този момент не са били диабетици. Научното изобретение е оповестено от кардиолога Джеймс Ло и сътрудниците му в Cell Metabolism. Около 91 % от интубираните пациенти с ковид са имали висока кръвна захар, както и съвсем 73 % от хората, умряли от заболяването, оповестяват откривателите. Откритието за връзката сред диабета и COVID-19 е направено още преди година и половина. През март и април 2020 година - месеци преди Съливан да хване вируса, медицинският център на Колумбийския университет в Ню Йорк е цялостен с пациенти с ковид. Там ендокринологът Утпал Паджвани видя, че „ доста от тези хора идват с доста високи равнища на кръвната захар. Ло също видя, че доста от пациентите с COVID-19 в интензивното поделение на неговата болница имат висока кръвна захар

Хората от време на време развиват диабет с напредването на възрастта, само че пациентите на Ло с висока кръвна захар постоянно са били „ млади, към 30-те и 40-те години “, споделя той. А равнищата на глюкоза в кръвта им е била до два пъти повече от допустимата стойност, което демонстрира диабет. Лекарите откриват, че хората с високи равнища на кръвна захар са с 15 пъти по-висок риск от интубация и 3,6 пъти по-висок риск от гибел спрямо хора с следен диабет. Какво тъкмо кара кръвната захар да се повишава и предизвиква диабет при пациенти с ковид е мистерия. Някои доказателства загатват, че коронавирусът заразява клетките в панкреаса, които създават инсулин - хормон, който намалява равнищата на кръвната захар, като алармира на клетките да одобряват захар и да я изгарят за „ гориво “ на тялото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР