Коронавирусът има някои прилики със сезонния грип, но и значителни

...
Коронавирусът има някои прилики със сезонния грип, но и значителни
Коментари Харесай

Коронавирус и грип - какви са приликите и разликите?


Коронавирусът има някои прилики със сезонния грип, само че и обилни разлики. Световната здравна организация изясни по какъв начин да избегнем комплициране на двете заболявания.

Приликите

И двата вируса предизвикват респираторно заболяване, което може да се прояви по разнообразни способи - от неналичието на признаци до тежки форми, водещи до гибел.

Второ, предаването на множеството вируси става посредством контакт с въздушни капчици и посредством фомити - предмети, съдържащи патогенни микроорганизми. Затова е доста значимо да се грижите за хигиената, по-специално да измивате добре ръцете си и да покриете устата си с носна забрадка, когато кашляте, напомнят експертите.

Каква е разликата?

Една от тях е друга скорост на разпространяване. Грипният вирус има приблизително по-кратък инкубационен интервал и интервала сред идващите инфекции. Той е към три дни, до момента в който при заболяването, породена от новия ковид, приблизително, от пет до шест дни. При грип предаването на вируса става основно преди появяването на признаците, а при заразяване с ковид такова „ безсимптомно предаване “, съгласно информацията, която в този момент е разполагаем на СЗО, не е главният мотор на разпространяването на заболяването.

Репродуктивният брой, характеризиращ междинния брой хора, инфектирани от един пациент с ковид, е от 2 до 2,5. Тоест, той е по-малък от грипния вирус.

В случай на грип болните деца са един от значимите източници на зараза, до момента в който при ковид децата са по-малко склонни да се разболеят за разлика от възрастните. Честотата във възрастовата група от 0 до 19 години е ниска спрямо други възрастови групи. Според информация от Китай децата е по-възможно да се заразят от възрастни, в сравнение с възрастни от деца.

Въпреки че признаците и на двете болести са сходни, делът на пациентите с тежко заболяване е друг. При заразяване с ковид в 15% от случаите болестта е тежко, а при 5% е извънредно тежко. При грип делът на тежките и извънредно тежки случаи е по-нисък.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР