Коронавирусът и последиците от пандемията остават централна тема за днешните

...
Коронавирусът и последиците от пандемията остават централна тема за днешните
Коментари Харесай

Сорос: Коронавирусът заплашва нашата цивилизация

 Коронавирусът и последствията от пандемията остават централна тематика за днешните английски и американски вестници, като някои от тях този път залагат на отзиви на видни имена и необятно известни персони като създатели.

Лондонският " Индипендънт " разгласява просторно изявление с милиардера финансист и човеколюбец Джордж Сорос, съгласно който коронавирусът е опасност за нашата цивилизация. На фона на невижданата пандемия той се изрича по най-широк кръг от американски и световни въпроси.

Сорос споделя, че през дългия си живот е виждал доста рецесии, само че не и толкоз дълбока. " Още преди пандемията да ни раздруса, аз разбрах, че сме в революционен миг, при който считаното за невероятно и немислимо в естествени времена става освен допустимо, само че евентуално и безусловно належащо. И когато пристигна Ковид-19, той тотално раздруса живота на хората и изисква доста друго държание. Това е невиждано събитие, което в никакъв случай не се е случвало в такава композиция, и то в действителност заплашва нашата цивилизация ", акцентира той, представен от Българска телеграфна агенция.

Имало е пандемии от инфекциозни заболявания още от времето на бубонната чума. Те са били доста чести през 19 век. А след това пристигна и испанският грип в края на Първата международна война, който в действителност мина на три талази, като втората беше най-смъртоносна. Умряха милиони хора. Сериозни епидемиологични гърмежи имаше и по наше време - като да вземем за пример свинският грип единствено преди десетилетие. Затова е толкоз изненадващо какъв брой неподготвени се оказаха страните за нещо сходно, отбелязва Сорос пред " Индипендънт ".

Според него неналичието на убеденост по какъв начин да се оправяме с този вирус и по какъв начин да действаме в околните месеци и години е доста сериозен въпрос. Ние се учим доста бързо и към този момент знаем за този ковид доста повече, в сравнение с при неговата поява. Но стреляме по движеща се цел, тъй като вирусът се трансформира бързо, и по тази причина ще е належащо дълго време, преди да бъде основана ваксина. А даже и откакто такава се появи, ние ще би трябвало да се научим да я променяме всяка година, тъй като вирусът по всяка възможност ще се променя - по този начин както става с противогрипната ваксина всяка година.

Говорейки по какъв начин тази рецесия ще промени природата на капитализма, глобализацията и международната търговия, Сорос показва, че " няма да има връщане там, където бяхме, когато пандемията стартира. Това е несъмнено. Но това е единственото несъмнено. Всичко останало е непредсказуемо. Мисля, че никой не знае по какъв начин ще еволюира капитализмът. "

Според него " в дълготраен проект рецесията може да сближи хората и обособените страни. В момента всички са обзети от боязън. А страхът кара хората да се самонараняват. Това важи както за обособените хора, по този начин и за институциите, страните и самото човечество ".

Сорос се изрича и за сегашните взаимни обвинявания сред Съединени американски щати и Китай за появяването на вируса. Той счита, че този продължаващ спор сред двете най-силни страни усложнява нещата, тъй като би трябвало те да работят дружно против климатичните промени и за създаването на ваксина против Ковид-19.

" Но явно ние не можем да работим дружно, тъй като към този момент се конкурираме кой пръв ще създаде и употребява имунизацията. Фактът, че имаме две доста разнообразни системи на ръководство - демократична и автократична - прави нещата доста по-трудни. "

" Много хора споделят, че ние би трябвало да работим доста тясно с Китай, само че аз не утвърждавам това. Трябва да пазиме нашето демократично отворено общество. Но в това време би трябвало да намерим и метод да си сътрудничим в битката против климатичните промени и ковид. Това няма да бъде елементарно. Симпатизирам на китайския народ, тъй като го ръководи един деспот - президента Си Цзинпин. Мисля, че доста образовани китайци се възмущават от това, а и необятната общност там е доста гневна, че епидемията от Ковид-19 бе държана в загадка до след китайската Нова година ", акцентира Джордж Сорос пред " Индипендънт ".

Влиятелният американски ежедневник " Вашингтон пост " помества публикация на някогашния вицепрезидент демократ Джо Байдън, който се обрисува като най-влиятелния политически съперник на президента Доналд Тръмп и негов противник на идните през ноември президентски избори в Съединени американски щати. Според Байдън дейностите на Белия дом в рецесията с ковид изправят страната пред " подправен избор " и то в ексклузивен миг, когато тя " има крещяща потребност от незабавни дейности, от решително, мощно и сплотяващо управление ".

Вместо обаче да сплотява страната за бързи дейности в името на публичното здраве и за облекчение на икономическото състояние на тези, които имат потребност от това, президентът Тръмп прибягва към познатата си тактика да отклонява виновността от себе си и да разделя американците, написа Байдън. Коментирайки настояването на Тръмп за бърз рестарт на стопанската система още преди преодоляването на смъртоносната пандемия, създателят споделя, че зад тази теза прозира ясната цел на президента: да раздели страната на враждуващи лагери, да показа демократите като мрачни пророци, които желаят да държат Америка с вързани ръце, а републиканците - като борци за независимост, които се пробват да освободят стопанската система.

" Това е детинска тактичност и слагане на страната пред подправен избор, по който никой от нас не би трябвало да се подлъгва ", предизвестява Байдън.

Истината е, че всеки желае Америка " да се отвори ", колкото се може по-скоро, и да се твърди противоположното е цялостен парадокс, написа Байдън и упреква Тръмп, че спъва напъните на губернаторите на щатите, като не им дава инструментите, ресурсите и управителните насоки от федералното държавно управление, с цел да има безвредно и стабилно " отваряне ". Тази отговорност лежи на плещите на Тръмп, само че той не е на висотата й, акцентира Байдън.

Според него нужното решение не е никаква загадка: администрацията на Тръмп " може да се концентрира върху производството и разпределянето на съответни проби и протоколи (за лечение) съгласно напътствията на здравните специалисти ", което ще форсира процеса на отваряне и ще го направи доста по-ефикасен. " Администрацията е изцяло наясно, че това е верният път - та нали президентът и неговият екип, както се твърди, към този момент се тестват (за вируса) всеки ден. Те очевидно добре знаят по какъв начин Овалният кабинет може да действа добре и в сигурност, и се грижат за това ", написа Байдън не без подигравка. " Но просто не вършат същото за останалите като нас ", прибавя той.

Защо президентът трансформира това в следващата разграничителна линия, изправяйки страдащите и изтерзани американци един против различен от двете страни на изкуствено основаните разграничителни линии сред " здравето " и " стопанската система ", пита риторично някогашният вицепрезидент. Всеки знае, че не можем да възродим второто, без да опазим първото, акцентира той във " Вашингтон пост " и приканва Тръмп да се погрижи американците да получат същата отбрана, каквато към този момент е издействал за себе си.

" Ню Йорк таймс " се стопира на идното през днешния ден чуване в Сената на основния американски специалист по заразни заболявания Антъни Фаучи, който счита да предизвести законодателите за рисковете от прибързаното отваряне на стопанската система. Според него това ще докара до " ненужни премеждия и гибел ", отбелязва вестникът.

" Ако пренебрегнем дадените насоките, към този момент изложени в документа " Да отворим Америка още веднъж ", рискуваме да се появят многочислени епидемиологични огнища в цялата страна ", споделя в имейл Фаучи - началник на Националния институт по алергични и заразни заболявания.

А лондонският демократичен ежедневник " Гардиън " дава в изявление думата на различен върл съперник на Тръмп - американския журналист Ноам Чомски, който непосредствено упреква президента на Съединени американски щати в " причастност към гибелта на хиляди американци, употребявайки пандемията от ковид, с цел да ускори възможностите си за преизбиране и да изпълни джобовете на едрия бизнес ".

Радикалният интелектуалец акцентира пред " Гардиън ", че американският президент забива нож в гърба на американците, като в това време претендира, че е избавител на страната, преживяваща най-тежката си рецесия от минимум един век.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР