Коронавирусът губи 90% от способността си да заразява по въздуха

...
Коронавирусът губи 90% от способността си да заразява по въздуха
Коментари Харесай

Коронавирусът: Какво се случва 5 мин. след като попадне във въздуха

Коронавирусът губи 90% от способността си да заразява по въздуха в границите на 20 минути, сочи английско изследване, представено от

"The findings re-emphasise the importance of short-range Covid transmission, with physical distancing and mask-wearing likely to be the most effective means of preventing infection. Ventilation, though still worthwhile, is likely to have a lesser impact. "
— Yarosh (@Yarimatahari)
Според направена за първи път в света симулация на това по какъв начин болестта оцелява след издишване от възпален, това се случва най-бързо в първите 5 минути, откакто вирусът попадне във въздуха.

Изследването е на учени от университета на Бристол.

Откритията демонстрират, че спазването на физическа отдалеченост и носенето на защитна маска остават най-ефективните средства за попречване на разпространяването на COVID-19. Вентилацията също е от голяма важност, само че евентуално има по-малко влияние.

"Хората са се фокусирали върху недобре вентилирани пространства и мислят за предаване по въздуха от метри разстояние или в стая. Не споделям, че това не се случва, само че мисля, че въпреки всичко най-големият риск е, когато сте покрай някого ", изяснява водещият създател на изследването проф. Джонатан Рийд от университета на Бристол.

"Когато се отдалечите, освен аерозолът се разрежда, само че вирусът става по-малко инфектиран ", защото е изгубил част от качествата си с течение на времето.

Досега догатките за това какъв брой дълго оцелява вирусът в дребни въздушни капчици се основаваха на изследвания, включващи впръскането му във въртящи се запечатани съдове.

С този способ американски откриватели откриха, че вирусът има дарба да заразява и след три часа.

Подобни опити обаче не възпроизвеждат тъкмо какво се случва, когато човек кашля или диша.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР