Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Бивш съратник на Ердоган основава партия за "рестартиране на Турция"

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Али Бабаджан, някогашен непосредствен сподвижник на президента Реджеп Тайип Ердоган подаде в понеделник документи за вписване на политическа партия в съпротива на ръководещата АКР. По думите на някогашния вицепремиер задачата е да се даде " пресен старт " на Турция и да се проведат промени за укрепване на върховенството на закона, демокрацията и човешките права.

Той е измежду създателите на ръководещата от 2002 година насам АКР, само че я напусна предишния юли с пояснение, че има " дълбоки разлики " за посоката, в която тя движи страната.

Съобщението за нова партия се очакваше от дълго време, само че и се посреща сдържано в Турция. Една от аргументите е, че от терзание да не стартират незабавно да ги преследват част от създателите на DEVA не се появиха на учредително заседание, а други отхвърлиха да бъдат снимани. Коментарите в опозиционни медии са, че надали може да се разчита Ердоган съществено да бъде нападнат от хора, които даже не смеят да покажат лицата си.

Бабаджан, който е на 52 години, бе основен за стопанската система вицепремиер сред 2009 година и 2015 година и имаше добра известност измежду задграничните вложители.

" Изминаха съвсем 20 години (от основаването на АКР), Турция се промени и за жалост политическата партия, на която бях член, стартира да прави неща, противни на основополагащите ь правила ", сподели той за локалната Fox TV. " Има остра потребност да се сътвори една по-просперираща и витална Турция, а това е невероятно при настоящето политическо положение ", добави той.

През декември опозиционна Партия на бъдещето основа някогашният външен министър Ахмет Давутоглу. Миналата седмица социологическо изследване на организация Metropoll сподели, че утвърждението за президента е намаляло от 48% през октомври на 41.1% в този момент. През есента стартира военната интервенция в Североизточна Турция, която увеличи рейтинга на Ердоган.

Същата организация демонстрира, че поддръжката за новите опозиционни партии е ниска. През февруари партията на Давутоглу имаше единствено 1.2% поддръжка, а предстоящата партия на Бабаджан - 0.8%. В същото време АКР се радва на 40%, което е малко под 42.6%, които събра на парламентарните избори през 2018 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (31)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР