Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Избори и коронавирус: Французите масово не гласуваха, но се порадваха на слънцето

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Рекордно ниска изборна интензивност бе записана на първия тур на локалните избори през вчерашния ден във Франция.Правителството наложи строги ограничавания на публичния живот, с цел да спре разпространяването на ковид, само че все пак доста французи излязоха на открито, с цел да се насладят на топлото пролетно слънце, отбелязва " Ройтерс ".

Много хора бяха сюрпризирани след изказването на премиера Едуар Филип в събота, че избори ще има, макар че разгласи затваряне до второ разпореждане на всички кафенета, питейни заведения, кина и магазини, които не са от значително значение.

В Париж съгласно екзитпол претендентът на президентът Еманюел Макрон, някогашният здравен министър Анес Бюзен, е на трето място след сегашният кмет на социалистите Ан Идалго и претендентът на консерваторите. Идалго печели 30% от гласовете, следвана от Рашида Дати с 22%.

Въпреки че Макрон не се отхвърли от първия тур, заявявайки, че е от основно значение демокрацията да продължи, някои съперници сложиха въпроса по какъв начин може да се организира вторият тур на изборите идната седмица на фона на все по-високия брой инфектирани и умряли.

" Смятам позицията на държавното управление за лицемерна. Продължаването на локалните избори е парадокс ", разяснява Лоранс Кох, на 38 години, който работи в консултантска компания за градско обмисляне.

По-малко от 40% от записаните гласоподаватели бяха дали своят вот към 16.00 часа локално време, когато в огромните градове оставаше единствено един час до края на изборния ден, потвърждавайки опасенията, че делът на въздържалите се може да задмине предходната най-ниска изборна интензивност през 1971 година

" Гардиън " отбелязва, че е допустимо след затварянето на секциите, делът на въздържалите да е достигнал 56%.

Въпреки това хората пренебрегнаха предизвестията що се отнася до обществения им живот.

В градините до " Лувъра " и по крайбрежията на Сена в столицата стотици хора се разхождаха и проведоха пикници. Старото пристанище на Марсилия беше цялостно с хора, решили да се порадват на топлото време.

" Притеснени сме като всички, само че е слънчево. Не сме покрай другите хора и не ги допираме ", разяснява 62-годишен публицист.

Сред управляващите имаше терзания, че хората не обръщат внимание на предизвестията. " Спазвайте строгите обществени ограничения ", помоли здравният министър Оливие Веран.

Правителството приготвя заповед хората да стоят по домовете си, обявиха осведомени с проектите източници. Все още не е ясно дали ръководещите са взели дефинитивно решение за блокадата.

Броят на смъртните случаи поради ковид във Франция се усили с повече от една трета в неделя и доближи 127 души, а над 5423-ма са инфектирани.

" Не съм уплашена "

В изборните секции в страната хората бяха очевидно внимателни, пробвайки да съблюдават безвредно разстояние един от различен.

Според Паскал, гласоподавател от Париж на 59 години, отишъл с маска и ръкавици, провеждането на вота е безконтролно. " Имам доста другари и родственици, които няма да отидат, макар че нормално извършват гражданския си дълг ", добави той.

Служителите в изборните секции носеха ръкавици, предлагаха дезинфектанти и указваха с маркировка по пода къде би трябвало да стоят хората, до момента в който чакат реда си. Някои гласоподаватели носеха е ръкавици и свои лични писалки, с които да отбележат избора си.

" Ще гласоподавам и ще продължа да пребивавам живота си без значение от всичко. Не съм уплашена от този вирус ", съобщи 60-годишна жена.

В събота Филип позволи, че вторият тур на изборите, който би трябвало да се организира на 22 март, може да бъде отсрочен. Ако той не се организира, първият тур евентуално ще бъде анулиран.

Изборите са значим тест за Макрон, чието ръководство бе разтърсено от публично неодобрение, първо поради митингите на " жълтите жилетки ", а неотдавна и поради недоволството против пенсионната промяна.

Очакванията са партията му да не се е показала добре.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (507)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР