Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Вижте световните музеи и галерии - безплатно, безопасно, от дома си

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Стотици хора от целия свят, измежду които и доста българи, са принудени да лимитират обществените си контакти и да останат у дома поради разпространяването на ковид. Много от културните събития и концертите бяха отсрочени за неопределен срок, а музеи и галерии са затворени. Някои от най-забележителните сбирки в света, както и музейни експозиции към момента са налични - онлайн и от у дома.

" Дневник " събра едни от най-интересните музеи в света, които можете да разгледате виртуално. Посетете Ню Йорк, Атина, Санкт Петербург, Рим, Милано, Париж и разгледайте доста други международни забележителности - гратис, безвредно и комфортно от вкъщи си.

Националният природонаучен музей на Съединени американски щати

Националният природонаучен музей на Съединени американски щати съставлява комплекс от 19 по-малки музеи и проучвателен центрове. Той се намира във Вашингтон, а билетите за посещаване се купуват месеци по-рано поради големия интерес.Днес може да разгледате изцяло гратис 3D модели на всяка стая, да употребявате вирутален гид или да посетите единствено едно определено място от музея.

Лувъра в Париж

Може би най-известният музей в света, в които се съхранява и шедьовърът на Леонардо да Винчи - Мона Лиза, е Лувъра. Виртуалният Лувър предлага опция да се разноските в 3D панорамен модел на музея и да разгледате експозициите, а за всеки експонат виртуалният музей предлага детайлна информация. За страдание обаче не всички зали са цифровизирани. 3D разходката включва единствено египетската част, останките от крепостта под музея и Галерия " Аполон ".

Музея на Ватикана

Музеят на Ватикана е един от впечатляващите и в това време мъчно налични. 3D възстановката на " Систинската шапка ". Детайлността на употребяваните изображения ще ви придвижи там, без да чакате часове на опашка за билети.

Британския музей в Лондон

Изключително богат с разнообразните си предмети, Британският музей в Лондон демонстрира през днешния ден към 6 милиона обекта. В него можете да видите египетски мумии, розетския камък, мраморите на Елгин и доста други съкровища.
В библиотеката на Британския музей се намират повече от 7 млн. печатни книги, към 105 хиляди ръкописа, повече от 3 хиляди папируса. Библиотеката към музея е част от Британската библиотека. Първоначално е открит като колекция на находки от Древен Египет, Древна Гърция, Асирия и други страни, а през днешния ден сбирките обгръщат интервал от античността, Средновековието и Ренесанса.

Музей на изкуството " Метрополитън " в Ню Йорк

" Метрополитън " е комплекс от голям брой художествени галерии, музей на музикалните принадлежности, изложба за професионална снимка и библиотека за научни проучвания. По своя мащаб съставлява най-голямата институция в Съединени американски щати за показване и проучване на всички типове изкуства. Колекцията е извънредно богата и разнообразна - през днешния ден непрекъснатата експозиция се състои от над 2 милиона творби на изкуството

Ермитажът в Санкт Петербург

Ермитажът в Санкт Петербург е комплекс от здания и е най-големият музей в Русия и един от най-големите и най-старите в света художествени и културно-исторически музеи. Той е и един от най-посещаваните туристически обекти в целия свят и посреща близо 4 млн. гости от целия свят всяка година. В Ермитажа се съхраняват над 2 700 000 произведения на изкуството от разнообразни столетия, страни и нации, представящи международната просвета от няколко хилядолетия до наши дни.

Националната художествена изложба във Вашингтон

Националната художествена изложба във Вашингтон се състои от две съществени здания - източна и западна. Това е музей на изкуствата от международна класа, който демонстрира една от най-големите сбирки от шедьоври в света, измежду които картини, рисунки, отпечатъци, фотографии, статуя и декоративни изкуства от XIII век до наши дни.
Колекцията на Националната изложба за изкуство включва обстойно изследване на творби на американски, английски, италиански, фламандски, испански, холандски, френски и немски изкуство.

Пинакотека ди Брера в Милано

Това е най-голямата изложба в Милано с над 500 ренесансови картини. В музея са изложени произведения от Мантена, Джовани Белини, Браманте и Караваджо, както и доста други.

Галерия Уфици във Флоренция

В основата на тази изложба е фамилната сбирка от творби на изкуството на Медичите, събирана в продължение на епохи. Особено впечатляваща е и архитектурата. Последната представителка на семейството Медичи - Ана Мария, оставя наследство, в което се разпорежда " всички галерии, картини, скулптури, библиотеки, бижута и други полезности на семейството да не бъдат отчуждавани или изнасяни отвън столицата ". Така съкровищата на Медичите и тяхното културно завещание остават вечно във Флоренция.

След залязването на династията сбирката продължава да се попълня. До XVI в. галерията е показвана по молба на гости. Тя отваря постоянно порти за флорентинците и гостите на града през 1765 година

Днес галерията съдържа стотици шедьоври на майстори като Джото, Ботичели, Леонардо да Винчи, Рафаел, Джорджоне, Тициан, Фра Филипо Липи и доста други и е един от най-прочутите и най-старите международни музеи на изкуствата, пред входа на който се чака с часове и дни.

Капитолийски музей в Рим

Капитолийският музей в Рим съставлява комплекс от музеи за изкуства и археология, ситуирани към площада, планиран от Микеланджело на Капитолийския рид в Рим. Това са едни от най-старите обществени музеи в света. Тяхната история може да бъде проследена до 1471 година, когато папа Сикст IV подарява на народа на Рим сбирка от скъпи антични бронзови скулптури, намирали се до този миг в Латеранския замък, и ги разполага на Капитолийския рид.

Пазари на Траян - Императорски конгрес в Рим

Пазарът на император Траян е една от забележителностите на Рим. Намира се в центъра на града и е построен от архитекта Аполодор от Дамаск по разпореждане на император Траян към 110 година Макар наименованието да подвежда, на процедура това не е пазар, както са предполагали археолозите, а административен център, обвързван с Форума на император Траян.

Музей Ара Пачис в Рим

Олтарът на мира (на латински: Ara Pacis Augustae) е олтар, повдигнат в чест на триумфалното завръщане на император Октавиан Август от Испания и Галия през 13 пр.н.е. След рухването на Римската империя олтарът е залят от Тибър и епохи наред стои заровен под 4 метра кал. През 1568 година са извадени обособени скулптурни релефи от олтара, които попадат във вила Медичи, във Ватикана, в Уфици и в Лувъра. През 1859 година стартират съществени разкопки, които разрешават на Мусолини да реконструира олтара на Август. Днес той е една от зрелищните забележителности в Рим.

Археологически обекти на Авентин в Рим

Виртуалната разходка предлага обиколка в музеи, галерии и национални туристически обекти, измежду които Базиликата " Сан Клементе ", " Вила Адриана ", взор от високо над Рим, разходка в " Сикстинската шапка ", музей на еврейското изкуство и доста археологически разкопки и галерии.

Националния археологически музей в Атина

Националният археологически музей в Атина е именуван постоянно гръцкия Лувър. Той е открит през 1891г. и в него е събрана голяма сбирка с неповторими експонати като микенското злато, статуи, керамика и бижута. Една от най-забележителните находки, намерила своя дом в този музей, е маската на Агамемнон. Към главната постройка на музея са били добавени спомагателни крила през 1939 година и в тях сбирката се уголемява.

Музей и художествена изложба Прадо в Мадрид

Столицата на Испания е приютила музея и художествената изложба Прадо, учредени през 1819 година Вътре са събрани над 1300 картини, което го подрежда измежду най-големите и значими музеи на изобразителното изкуство в света. В главната сбирка се съхраняват картини на Веласкес, Ел Греко, Гоя, Рубенс, Йеронимус Бош, Мурильо, Рафаел, Веронезе и други Освен световноизвестните платна в Прадо можете да видите 950 статуи, 64000 рисунки, 2400 щампи, 800 декоративни изкуства, 900 монети и 800 медала.

Изкуство и просвета от целия свят с Гугъл arts & culture

Ако всичко изброено не е задоволително, в огромния план на Гугъл за изкуство и просвета можете да разгледате 3D визуализации от целия свят.

Онлайн платформата показва фотоси с висока резолюция на повече от 32 000 експонати от 46 разнообразни музеи. Освен това имате опция и да се разноските из 3D модели на музеи и галерии в целия свят - Кралския замък в Амстердам, античния град Палмира в днешна Индия, Националната изложба за модерно изкуство в Индия, Кралския замък във Варшава.

Можете да разгледате и някои от сбирките в музеи и галерии в Австрия, Германия, Швейцария, Русия, Финландия, Унгария, Мексико, Чехия, Белгия, Бразилия, Япония, Дания и доста други.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (82)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР