Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

Трябва незабавен пакет от компенсации за бизнеса

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Радан Кънев е правист и евродепутат от " Демократична България ". Коментарът му е от профила му във " Facebook ".

Радикалните ограничения за ограничение на бизнеса изискват неотложен и пълностоен законодателен и финансов пакет от обезщетения.

Никой не оспорва нуждата от тези ограничения. Те са експертен медицински въпрос. Но заповедта на Министерството на здравеопазването, с която на практика беше затворена българската стопанска система, провокира безпорядък в целия дребен и междинен бизнес. Очевидно е, че методът на налагането на карантината и неналичието на обезщетителни решения, водят до вреди и опасности, които налагащите ги служители даже не могат да осмислят:

Става дума за стотици хиляди служащи в дребни и междинни предприятия и десетки хиляди самонаети и работещи притежатели, включително цели фамилии, за които фамилният бизнес е само прехранване. Важно е да се оцени, че

на практика 100% от тези компании разчитат на дневния си оборот, с цел да платят заплати, наеми,

заеми, сметки и да изпълнят хладилника си.

Тези хора - с мнозина от тях разговарях през миналия ден - схващат потребността от насилственото прекъсване на активността си, в името на по-голям публичен интерес. Те обаче не могат да поемат сами загубите - обществото ни би трябвало да бъде солидарно. И това може да се случи единствено посредством законодателни ограничения и средства от републиканския бюджет.

Незабавно би трябвало, за всички директно и индиректно наранени предприятия:

· Да бъдат краткотрайно анулирани всички типове патентни и туристически налози (в това число прясно наложените налози за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни артикули и т.н.;

· Да бъдат отсрочени всички крайни периоди по ЗКПО и ЗДДФЛ, в това число периоди за предплатени плащания;

· Да бъде отсрочен настоящият период за заплащане на Данък добавена стойност за периода;

· Да бъде дадена осигурителна " почивка " за личния състав и работещите собственици;

· Да бъде въведен заплатен отпуск за интервала на изключителните ограничения, стихотворец от бюджета или в несъмнено съответствие поделен сред служащ, шеф и бюджет;

· Да бъде постановено законодателно разсрочване на всички заплащания по наеми на търговски обекти и най-малко отчасти възобновяване на наемите от бюджета;

· Да бъде постановено законодателно безлихвено разсрочване на заемите на засегнатия бизнес, само че и на наемодатели с разсрочени вземания;

· Да бъде въведен заплатен отпуск за гледане на дете по време на " ваканцията " (и обвързване за бизнеса да пуска в насилствен отпуск първо служащи, които по този начин и по този начин излизат в отпуск за гледане на дете...)

Това са единствено част от наложителните ограничения, които да дадат на бизнеса и обществото успокоение,

че прекосяваме през тази рецесия в действителност единни и солидарни. Те не могат да бъдат отлагани - след настъпване на " резултат на доминото " и серийни банкрути и задлъжняване на компании и фамилии, всевъзможни следващи ограничения ще бъдат окончателно закъснели, както видяхме през 2009г.

Подкрепа и успокоение би трябвало да бъдат обезпечени в този момент, паралелно с рестриктивните мерки, с цел да не се допусне влизане в серпантина на банкрути и неприятни заеми.

Българското държавно управление би трябвало и да моли пред Европейска комисия за общоевропейска рамка за протекция на работещите и притежателите в дребния и междинния бизнес. Тя ще обезпечи фондове за обезщетения и ще вкара минимални стандарти за протекция за всяка държава-членка.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (466)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР