Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако

...
Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако
Коментари Харесай

"Бърза помощ" в Германия - колко бързо идва и колко струва

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всяка година в Германия има по 12 милиона повиквания в " Бърза помощ ". Колко бързо идва тя? Как е проведена работата, какви експерти се трудят в тези незабавни звена и какъв брой коства повикването на " Бърза помощ "? споделя в публикация за " Дойче веле ".

В съпоставяне с другите европейски страни германците не се обръщат толкоз постоянно към " Бърза помощ ".

Причината: многото лечебни заведения и тяхното местонахождение - построени са по този начин, че човек да може елементарно да стигне до тях. Но повикванията все пак не са малко - единствено във федерална провинция Райнланд-Пфалц през 2018 година е имало съвсем 1 милион повиквания. 73 хиляди позвънявания е имало за колите за спешна помощ с реанимационно съоръжение, които са най-добре оборудваните коли на " Бърза помощ ".

Кой работи в " Бърза помощ "?

Лекарят от " Бърза помощ " в Германия не е просто доктор, който дежури. Това е специалност, която изисква спомагателна подготовка. Обучението продължава две години, от които шест месеца в интензивно поделение, плюс 80 часа курс по реанимация, плюс анестезиология, плюс 50 стажантски наряди в звеното за " Бърза помощ ". След това се поставят съответните изпити. В Германия този тип експерти са към 8 хиляди, което значи, че един от тях се пада на 10 хиляди души. Според статистическите данни в звената за незабавна помощ в Германия работят общо 20 880 души. В някои огромни немски градове в тези звена има и експерти педиатри.

Когато в Германия бъде извикана " Бърза помощ ", с колата за спешна помощ не е наложително да дойде и доктор. От 12-те милиона повиквания годишно единствено половината съставляват съществени случаи. Ако има подозрения за инфаркт, инсулт, отравяне, съществени проблеми с дишането или с гръбначния дирек, в случай че има отворени рани или мощни болки, в случай че пациентът е в безсъзнание, в случай че викат " Бърза помощ " на мястото на самолетна злополука или пожар, в случай че е потърпевшо дете, тогава дежурният, който приема позвъняванията, незабавно ще изпрати с колата за спешна помощ и доктор.

В другите случаи идват двама санитари от избавителната работа, които са особено подготвени. Именно това е най-квалифицираната здравна компетентност измежду тези, които не изискват висше обучение. В Германия този тип образование продължава три години. Над половината от времето е предопределено не за теоретични занимания, а за работа " онлайн ", при която получените познания могат да се приложат на процедура. Обучението приключва с държавен изпит, състоящ се от три писмени и три устни изпита, както и от четири на практика теста, по време на които санитарите би трябвало в оптимално близки до действителните условия да показват знанията и уменията си.

По време на образованието си санитарите от избавителната работа получават заплата: по 1000 евро месечно през първата година, през втората - до 1100, а през последната - до 1250 евро. Оттам нататък, след края на образованието, заплатите са сред 2 хиляди и 3 хиляди евро месечно плюс най-различни надбавки - за нощно дежурство, за работа в празнични дни, при пожар и така нататък

Под 9 минути

Професията, несъмнено, е тежка, а отговорността - доста огромна. Ако санитарят изпитва и най-малкото подозрение във връзка с диагнозата или просто счита, че има потребност от доктор, незабавно го вика. Обичайно дежурният доктор идва 10-15 минути след позвъняването, единствено в селските региони може да му би трябвало малко повече време. Именно заради това там постоянно изпращат лекаря незабавно с колата за спешна помощ. Самата " Бърза помощ " идва още по-бързо - приблизително за 8.5 минути.

А какъв брой коства повикването на " Бърза помощ "? Обикновено сред 100 и 300 евро. Лекарят " излиза " към 200 евро. Но това, несъмнено, не се заплаща от пациента, а от здравната застраховка - тя поема всички разноски. Много по-скъпо е повикването на медицински хеликоптер. Час полет с подобен хеликоптер коства към 3500 евро, само че това също се заплаща от застраховката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (71)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР