Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6

...
Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6
Коментари Харесай

Диамантена диадема или 200-годишна корона. Какво ще избере кралица Камила?

Коронацията на крал Чарлз III ще се състои на 6 май 2023 г. Церемонията дава обещание да бъде красива и в сходство с всички обичаи, като се изключи доста античните. Кралица Камила също ще бъде коронясана. Но се появи нов проблем. Короната на кралицата майка, която беше определена за първи път, е украсена с диаманта Кохинор и заради претенциите на Индия, Пакистан, Иран и Афганистан и колониалното минало, той няма да бъде употребен. Сега кралските експерти се чудят коя корона ще бъде определена за церемонията. Оказа се, че изборът е доста огромен, пише Daily Mail.

За да се избегнат разногласия по отношение на Кохинор, короната на кралицата-майка ще остане в кулата, където се съхраняват кралските съкровища. До идващия май има още време, само че експертите към този момент подсказаха от какво ще избират и каква корона ще постави на главата си херцогиня Камила.



Корона с елмаз Козинур при коронацията на Елизабет II Снимка: Getty Images

Вероятно може да е елегантната корона на кралица Аделаида, която тя носеше на коронацията на брачна половинка си Уилям IV през 1831 г. До този миг всички кралици са употребявали короната на кралица Мария от Модена, направена през 1685 година, само че тя е била толкоз " износена " повече от 200 години, че те са създали нова за Аделаида.

 
 
Короната на кралица Аделаида 

Други разновидности включват диамантената тиара от 1820 година, направена за коронацията на Джордж IV и носена от починалата кралица Елизабет II на път за коронацията си през 1953 година, а по-късно и на всяко разкриване на Народното събрание.


Диамантена тиара с жълт елмаз измежду любимите Снимка: Getty Images

Това е добре позната диадема, тъй като кралицата театралничи за публични портрети, марки, монети, носи я на публични вечери и приеми.


Най-известната тиара на кралица Елизабет 

Тя е украсена с 1333 диаманта и перли, както и четирикаратов бледожълт елмаз.

Короните, предопределени за коронацията на кралица Александра, брачна половинка на крал Едуард VII през 1902 година, и брачната половинка на крал Джордж V, кралица Мери, за коронацията през 1911 година, са други разновидности, които се преглеждат.


Короната на кралица Александра 

Интересното е, че короните на Александра и Мери преди този момент също бяха украсени с Кохинор, само че в последна сметка той беше отстранен и пренареден в друга корона за друга кралица. Освен това най-големите камъни в тези корони бяха сменени с копия. Така че не се знае дали ще бъдат върнати назад, в случай че въпреки всичко бъдат определени за коронясването.



Кралица Мария 

Между другото, короната в жанр Арт Деко на кралица Мери от Тек в началото е била украсена с към 2200 диаманта и освен Кохинор, само че и диаманти Кулинан III и Кулинан IV. През 1937 година някои скъпоценни камъни са сменени с кристали. Но короната е направена по подобен метод, че да може да се носи като диадема, която кралица Мери, която обича диамантите, постоянно употребява.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР