Коронакризата удари и търговията с билки. В бранша отчитат като

...
Коронакризата удари и търговията с билки. В бранша отчитат като
Коментари Харесай

Цигани се млатят за естествена виагра, а коронакризата удари...

Коронакризата удари и търговията с билки. В сектора регистрират като причина стагнацията на европейските пазари, където обичайно изнасяме. Това изясни ръководителят на Българската асоциация на билкарите Иван Цицелков, представен от в. Монитор.

Според него търсенето е в застой и това към този момент се усеща от сектора. Износът пък през последната година е паднал под 10 000 тона, което е с 1/3 по-малко от предишни години. Негативната наклонност обаче продължавала и поради пандемията.

„ В момента сме при започване на реколтата и е рано да се каже какъв ще е сезонът, само че търсенето е в застой поради ковид. Фирмите избират да изчакват, да държат парите кеш, а не да влагат в стока. Затова и търговията замря, несигурността на пазара към този момент се усеща “, разяснява Цицелков.

Страната ни изнася към 250 типа билки, главно в Европа. Става дума най-много за Франция, Германия и Испания, които са измежду най-засегнатите от пандемията. В сектора даже предвиждат спад на цените.

„ Това понижено търсене сигурно ще се отрази. За нас е непостижимо да устояваме напълно акцията през лятото без реализация. И без това още от предходната година се вижда спад на износа и сигурно тази наклонност ще се резервира “, разяснява ръководителят на браншовата асоциация.

Преди година в сектора регистрираха още веднъж тежък сезон, само че като причина тогава акцентираха неприятното време и дъждовете, които продължиха три месеца. Заради това билките се събират и сушат мъчно, надлежно качеството им не е от най-хубавото. Основен проблем в сектора обаче беше неналичието на работна ръка. У нас билкарството е най-развито в Североизточна и Централна България, само че от асоциацията акцентираха, че хората там са предпочели да изкарват повече пари на открито. За разлика от други години обаче тази берачи има.

„ В съпоставяне с предходни години тази са даже повече и няма да имаме недостиг на работна ръка. Още повече, че при нас се работи навън, масивите, които се събират, са огромни. Така няма скупчване на хора и ограниченията за сигурност и дистанцията се съблюдават. А и обособените билки се берат по друго време, в разнообразни райони, берачите се провеждат самостоятелно “, изясни Цицелков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР