Коронакризата повлия много тежко на редица бизнеси в различни сектори.

...
Коронакризата повлия много тежко на редица бизнеси в различни сектори.
Коментари Харесай

IT компанията Tek Experts, която нае 160 души в кризата в София и търси още 100

Коронакризата повлия доста тежко на редица бизнеси в разнообразни браншове. Не всички обаче пострадаха - българската Tek Experts, която има подразделения в 7 страни на 4 континента, растеше и по време на пандемията, като нае нови над 160 чиновници. Как се оправи тя и какви са проектите за напредък, споделя Георги Костадинов, кънтри управител.

- Г-н Костадинов, от какъв брой години работи Tek Experts и какъв брой чиновници имате в София и в останалите Ви офиси?

- Tek Experts отваря първия си офис в София през 2010 година Реално отсам започва разрастването на организацията, като към отварянето са били към 30 души. Днес имаме над 900 чиновници, като световно организацията е над 7 000 души. Офисите, които имаме по света, са в Съединени американски щати, Коста Рика, Нигерия, Виетнам, Китай и безусловно преди няколко месеца започнахме да развиваме офис и в Руанда.

Ние сме водещ международен снабдител на техническа поддръжка и консултантски услуги и работим с едни от най-големите IT компании в света. Така през тези 10 години изградихме известност на специалисти в така наречен deep technical support - обезпечаване на извънредно положително обслужване на нашите клиенти и на техните клиенти, защото сме в такава среда, в която имаме допир до клиентите на нашите клиенти и това е изключително виновна задача.

- Редица компании освобождаваха чиновници и затваряха офиси поради пандемията. Как повлия коронавирусът върху Вашата активност?

- Tek Experts продължава да е постоянна компания и за момента нямаме и не отчитаме неподходящо въздействие от пандемията - дори в противен случай, имаше много запитвания и благоприятни условия за разгръщане. Като цяло, повече хора от всеки път, работещи от вкъщи, имат потребност от техническа поддръжка. Услугата, която предоставяме, в никакъв случай не е била по-жизненоважна и търсена. Така че несъмнено стоим постоянни в тази среда.

- Как работиха чиновниците на Tek Experts по време на пандемията и какви ограничения Ви помогнаха да преминете през интервала?

- В самото начало, когато стартира да се разпростира обстановката, ние следяхме доста от близко какво се случва в останалите ни офиси, защото, както споделих имаме офиси в Китай и Виетнам, и до някаква степен имахме опция да получим първична информация за протичащото се там и за това какви са ограниченията, които се одобряват. Така имахме подготвеност да използван тези ограничения и в софийския ни офис, като това, което направихме, в общи линии беше да следим ситуацията в България с нейните специфики и навреме взехме решение за отдалечената работа, като това безусловно го изпълнихме за ден и половина.

Бизнесът, в който се намираме, работата от вкъщи не беше използвана алтернатива преди пандемията. В момента това нещо катализира процесите и имаме опция да го изпълняваме и да продължим бизнеса си и да доставяме услугите си, които са жизненоважни за нашите клиенти.

- По време на пандемията наемахте ли нови чиновници?

- Да, за този интервал наехме над 160 нови сътрудници. В днешно време е значимо фирмите да бъдат гъвкави и бързо да реагират в сходни обстановки и да предпазят бизнеса си и да го обезпечат.

- Работещи от кои браншове пренасочват кариерното си развиване и стартират работа при Вас?

- Ние непрестанно разширяваме активността си, като наемаме хора с разнообразни равнища на опит и Tek Experts е едно отлично място за започване и развиване на софтуерна кариера. Също по този начин имаме и нетехнологични позиции, които са подобаващи за хора, говорещи разнообразни непознати езици.

Секторите, от които получихме нови сътрудници, са разнородни, само че можем да споменем BPO промишлеността, а за началните позиции, за които ние не пожелаваме опит, имаше много хора от хоспиталити бизнеса, който бе доста съществено ударен от рецесията.

- Промени ли пандемията проектите Ви за напредък и какви са те все още? И ще запазите ли опцията за работа от у дома?

- Продължаваме да растем с бързи темпове. При нас рецесията имаше противоположен резултат - имаше катализиране на някои от плановете. И сега имаме повече планове световно за компанията и имаме проекти много съществено да се разраснем: задачите са ни да утроим размера си в идващите пет години. Като капацитетът за растеж е в действителност доста сериозен. В момента броят на новите чиновници, които търсим, е към 100 души.

Относно проектите ни за работа от у дома, те постоянно са били част от нашия business continuity planning. Това е проект за спешни обстановки, който обезпечава продължаването на бизнеса, и подсигурява услугите, които предлагаме. Както споделих първоначално, по дизайн ние не сме компания, която работи от у дома регулярно. Но това не значи, че ние не можем да го вършим. И ние го доказахме в границите на доста къси периоди.

- IT промишлеността в България пораства с бързи темпове. Как ще съумеете да останете конкурентоспособни в бъдеще?

- Това, което ни отличава, е вложението в развиването на нашите чиновници. И сме известни като място, в което хората могат да изградят и надградят своята кариера и да се развият до цялостния си капацитет. Имаме доста вътрешни сертификационни стратегии и образования. Работим тясно с просветителния център СофтУни, също по този начин и с УниБИТ, тъй че това, което предлагаме за нашите чиновници, са създадени стратегии, които са приспособени към тяхното равнище и тяхната мотивация и предпочитание да се развият на идващото равнище.

- Очаквате ли в кратковременен и средносрочен проект да се резервира " гладът за фрагменти "? И оказват помощ ли Ви стратегиите със СофтУни и УниБИТ?

За нас е значимо компаниятанията да бъде разпознаваема на пазара с добавената стойност, която предлага. Партньорствата ни с тези образователни заведения имат за цел да създадат връзката сред образованието и бизнеса по-силна, като по този метод отваряме доста порти за професионалното развиване на студентите.

Гладът за фрагменти - това е нашата действителност преди Covid-19. Със сигурност ще има известни акомодации в пост-ковид обстановката и ние сме подготвени да ги посрещнем.

- Очаквате ли заплатите в бранша в бъдеще да продължат да порастват със същия ритъм, както до момента?

- Преди рецесията се наблюдаваше напредък на заплатите, само че сега има значително IT компании, на които им се постанова да трансформират проектите си и да спрат редица планове. Само по себе си това сигурно ще докара до спад на този растеж, който наблюдавахме през последните години.

- Преди към година Tek Experts направи интернационално изследване, обвързвано с дамите в IT бранша. В Бялата книга, която излезе като резултат, се проучват разнообразни провокации, с които дамите в промишлеността се сблъскват. Бихте ли споделили, че това е една от основните тактики на Tek Experts.

- Разбира се, ние поддържаме тезата, че на дамите би трябвало да се дават равни благоприятни условия за триумф в IT промишлеността. Нашата Бяла книга за реализиране на баланс сред половете с гледни точки от цялата промишленост в действителност дава решение за справяне с въпроса за многообразието в българската IT промишленост. В края на предходната година направихме три следващи безвъзмездни семинара под мотото She Can Do It, по време на които споделихме опит и скъпи препоръки със характерен фокус върху кариерното развиване на дамите. И несъмнено считаме това за част от нашата тактика.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР