Корнелия Нинова : Представих в европейските институции нашето виждане за

...
Корнелия Нинова : Представих в европейските институции нашето виждане за
Коментари Харесай

Корнелия Нинова : Представих в европейските институции нашето виждане за бъдещето на ЕС и България

Корнелия Нинова: Представих в европейските институции нашето виждане за бъдещето на Европейски Съюз и България„ На потегляне от София публицистите ме питаха каква е задачата на визитата ми в Брюксел. Най-добре през днешния ден я разказа вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, с който се срещнахме. Той сподели, че надали има по-голям миг за тази наша среща от днешния ден. Това е по този начин, тъй като в този момент се вземат решение доста значими въпроси за бъдещето на Европейския съюз и на България ”. Това съобщи ръководителят на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Българска национална телевизия.
„ Тук разговорът за Европа се води доста интензивно, а в България българското общество нищо не чува от това. Рискът е в един миг страната ни да бъде сложена пред приключен факт – при взети решения, които би трябвало да изпълняваме и те да не регистрират нашия български интерес”, разяснява Нинова. Тя добави, че на срещите си в Брюксел е била осведомена за още един проблем: " Започват работа органите в Комитета по районите, а България не е излъчила свои представители. Нашите европейски сътрудници ни споделиха обезпокоително това, тъй като те започват своята активност без България да има свое присъединяване. Българското държавно управление е утвърдило единствено един единствен представител досега – кмета на Габрово, по неизвестно какви критерии. За нас това е неуместно закъснение и е безконтролно, че този орган стартира работа без българско участие”.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че на срещите си е разговаряла по няколко основни тематики – Зеления пакт, многогодишната финансова рамка и мястото на България в този развой, идната Конференция за бъдещето на Европа, както и програмата на новата Европейска комисия.

„ За страдание се удостовери убеждението ни, че българското държавно управление е изгубило благоприятни условия за България, като не е реагирало в точния момент по няколко въпроса. Страната не се е включила към програмата на Европейската комисия „ Въглищни райони в преход”, която е извънредно значима, с цел да се подсигурява обективен преход. Представих решението на българският парламент отпреди няколко дни по самодейност на Българска социалистическа партия, с което задължихме Министерски съвет да предприеме дейности за присъединението на България към платформата „ Въглищни райони в преход”, без да поема задължения за закриване на въглищните централи”, сподели Нинова. Тя изясни, че позицията на Българска социалистическа партия е, че има потребност от решение на тематика екология, климат, зелена кръгова стопанска система, само че не трябва тези решения да са за сметка на българската промишленост и работни места. Председателят на Българска социалистическа партия осведоми, че България е трябвало да показа собствен народен проект, който е бил върнат с доста рецензии, като една от тях е, че той не планува ограничения за справяне с енергийната беднотия в България.”Срокът да бъде показан поправеният проект е до края на февруари. Ние в България не знаем за това. Нито Народното събрание разисква това, нито Министерски съвет взе такова решение. Прави се нещо на мрачно и това е големият риск в един миг да би трябвало да изпълняваме непознати решения. Затова поехме ангажимент да поемем самодейност в България всички тези въпроси да се вземат решение с обществен спор, да притеглим работодатели и синдикати, да ангажираме българският народен парламент”, съобщи Корнелия Нинова.

Председателят на Българска социалистическа партия разяснява, че е изразила позиция кохезионната политика да се резервира,защото България е една от страните в най-тежко състояние що се отнася до приходи, беднотия, увеличаващи се неравенства, и рецесия в опазването на здравето. Тя добави, че в случай че решения наклонят везните във финансиране на други политики, това би се отразило тежко на България, тъй като страната освен не догонва Европа, само че и вътре в страната има дълбоки районни разлики. „ Тук показах визията на Българска социалистическа партия за съответни ограничения в тази посока – сходно на проекта „ Юнкер” ние бяхме предложили да има народен проект за финансиране на изоставащите региони. Те да могат да аплайват по планове и от този специфичен фонд в българския бюджет да бъдат финансирани българските региони. Управляващите отхвърлиха това наше решение. Представих и нашата визия за това, че част от налозите, събрани в общините, би трябвало да останат в тях, което е постоянно срещана европейска процедура, само че още веднъж ГЕРБ са срещу тази идея”, сподели Нинова.

„ Засегнахме тематиката за обществения дирек, за младежката претовареност, образованието. Във всички тези области показах визията на Българска социалистическа партия. Да водим европейския диалог за България и българския диалог за Европа намерено и ангажирано, приключи Корнелия Нинова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР