Корнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито

...
Корнелия Нинова остава лидер на БСП, след като на закрито
Коментари Харесай

Корнелия Нинова остава начело на БСП

Корнелия Нинова остава водач на Българска социалистическа партия, откакто на закрито разискване и гласоподаване делегатите на форума отхвърлил оставката ѝ с 415 гласа " срещу ", 164 " за " и 20 " въздържал се ".

Според авансово посочения дневен ред днешния 50-и конгрес на Българска социалистическа партия протече в две елементи - политически отчет на Корнелия Нинова с оценка на парламентарните и президентски избори и обрисуване на визията за бъдещето на левицата и втора част - констатиране на подадената от Нинова оставка на 16 ноември и старт на подготовката на директен избор за избор на нов ръководител

Минути преди 10 часа - разгласен за начален час на конгреса, в ефира на Българска национална телевизия Борислав Гуцанов заяви, че има възможност конгресът да не одобри оставката на Корнелия Нинова с избрани претекстове. Отговори му единственият кандидат за лидерския пост - Крум Зарков

" Има към този момент импортирана декларация от нашата партийна организация в Благоевград, която не желае да има осъществяване на директен избор, а конгресът да не установи оставката на Корнелия Нинова и тя да остане отпред на паритята като, несъмнено, това би трябвало да бъде решение на конгреса ", сподели Гуцанов.

Българска национална телевизия: А какъв е претекстът да няма директен избор?

Едната е, че Българска социалистическа партия има друга, доста по-важна задача - какво да се направи в ръководството на страната,

" Г-н Гуцанов, вашият сътрудник сподели, че има предложение от Благоевград да не се върви към директен избор на Българска социалистическа партия? Това би било фарсово като осъществяване. самата Корнелия Нинова сподели, че поема отговорност и подава оставка. Оттук нататък или се поема отговорност или не се поема отговорност, приблизително няма. и едва ли им прави чест в случай че се скрият зад подписка от социалистите в Благоевград или зад който и да било ", отговори Крум Зарков.



Малко по-късно стана ясно,че са събрани към този момент над 500 подписа в поддръжка на благоевградската самодейност за отменяне на оставката на водача. А от трибуната на конгреса Корнелия Нинова удостовери оставката си, подадена на 16 ноември поради неприятния резултат на Българска социалистическа партия на парламентарния избор.

" Аз поех отговорността за тази загуба и подадох оставка, която изпратих до всички членове на партията. Днес я удостоверявам пред вас и апелирам да се спре с всички също операции и спекулации по тази тематика. До конгреса са постъпи писма, поръчки, резолюции, част от които желаят анулация на директния избор и избиране на ръководител от конгреса. Моля ви, не правете това. Разбира се, вие решавате с гласоподаване, не отнемайте на членовете на партията най-демократичното, най-модерното и най-свободното право всеки да може да гласоподава за своя водач ", прикани тя.



В политическия си отчет пред конгреса Нинова очерта като аргументи за слабия резултат на левицата рекордно ниската изборна интензивност,пандемията от коронавирус 19 и машинното гласоподаване. Последваха полюсни изявления за и срещу нейното водачество на партията.

Направи усещане, че едвам четирима се изрекоха срещу - Весела Лечева, Антон Кутев, Крум Зарков и Петър Витанов - всички те посочени за част от вътрешната съпротива в Българска социалистическа партия.



Пред Българска национална телевизия водачът на ПЕС Сергей Станишев сподели,че в случай че конгресът фактически отхвърли оставката на Нинова, партията ще стане за посмешище.

" Да, персоналният комфорт е доста значим - всички са изморени от три избора, само че в противоположен случай защо се събира този конгрес? Аз мисля,че това би било огромна неточност и в персонален проект за Корнелия Нинова ", сподели още той.

Закрити за медиите останаха последвалите диспути за и срещу констатирането на оставката на Нинова - дефиниция, която беше записана в дневния ред.

След по-малко от час и половина бе обявена и новината, че конгресът е отхвърлил с болшинство от 415 против 164 оставката на водача си. От трибуната Нинова съобщи, че днешният ден е потвърдил, че това е демократична партия на свободни хора, които постоянно могат да кажат своето мнение

" Но и демократична партия която взима решенията си с болшинство. Благодаря ви за доверието ", сподели тя.



На своите съперници Нинова сподели, че ще работи с всички тях, с цел да може Българска социалистическа партия да победи на локалните избори след две години Те пък дефинираха като нарушаване на устава фактът, че вместо да бъде единствено установена, оставката на Нинова е била подложена на гласоподаване.

" Всъщност конгресът с хората на Нинова гласоподава срещу личния си правилник ", разяснява Захари Захариев.

Това е неустойчиво решение, счита Крум Зарков.

" Какво стана - ще употребявам откъс - това беше неточност,тежка неточност, беше повече от закононарушение ", добави той.

Българска национална телевизия: Г-жо Нинова, не се ли получи по този начин, че от трибуната на този конгрес вие потвърждавате оставката си, а конгресът надали не принудително ви кара да останете на поста?

Корнелия Нинова: Потвърдих оставката си и нито за момент не съм помисляла да я отдръпвам, защото по нашите правила конгресът би трябвало да я установи. Това решение трябваше да вземат делегатите и вие видяхте, че те взеха решение да не я установяват.

На изказванията,че гласуването е било противоуставно Корнелия Нинова отговори че няма да пояснява правни правила тъй като било значимо решението на общопартийната контролна комисия,която към този момент е се е произнесла по проблема.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР