Корнелия Нинова и депутати от БСП внасят вот на недоверие

...
Корнелия Нинова и депутати от БСП внасят вот на недоверие
Коментари Харесай

БСП заложи на познати скандали в мотивите за вота на недоверие

Корнелия Нинова и депутати от Българска социалистическа партия внасят избор на съмнение на кабинета " Борисов " 3 поради неспособността му да се оправи с корупцията

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не се схванаха за вота на съмнение

Социалистите ще внесат сами настояването, несъгласни с изказванията на Ахмед Доган, че няма опция на ръководството
11 яну 2018
Българска социалистическа партия ще внесе вота на съмнение без Движение за права и свободи
11 яну 2018
Началото на новата сесия: Вот и несъгласие

Правната комисия ще разисква президентското несъгласие на антикорупционния закон в сряда
9 яну 2018
Доган: Правителството на Борисов няма опция (допълнена)

Почетният ръководител разгласи прошка за разкаялите се отцепници от Движение за права и свободи. Корнелия Нинова съобщи, че избор на съмнение въпреки всичко ще има
22 дек 2017
Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи внасят избор на съмнение на 17 януари, тематиката е корупция
13 дек 2017 Повърхностно направен медиен мониторинг с детайли на журналистика – това всъщност съставляват претекстовете за вота на съмнение към държавното управление, импортирани от Българска социалистическа партия в сряда. Текстът в размер от десетина страници е подписан единствено от депутати от левицата. От Движение за права и свободи не се причислиха към подписката, тъй като първичната покана от Българска социалистическа партия към тях беше оттеглена. От придвижването въпреки всичко неразбираемо оповестиха, че ще поддържат вота, само че със свои претекстове.

Лош преразказ на познати истории без разбор

Искането за вота е стимулирано най-общо с неуспеха на държавното управление на Бойко Борисов в противодействието на корупцията, която е " главният проблем пред българската държавност ". Мотивите стартират с " фактът, че корупцията господства в България, не се нуждае от доказване ", базират се на данни на Евробарометър и анкета на Българската стопанска камара. Следва безредно изреждане на общоизвестни и доста експлоатирани в общественото пространство кавги като непрозрачното харчене на средства за ремонта на НДК, некачественото създаване на оградата по границата, санирането, " Хасковгейт " / " Кумгейт ", " Суджукгейт " - всички разказани с по няколко фрази.

В претекстовете за вота няма и незадълбочен опит за някакъв разбор за мащаба и генезиса на корупцията в България, за дължимите дейности на държавното управление в тази област, за аргументите за неуспеха в битката против нея, за симбиозата сред ръководещите в изпълнителната и законодателната власт и прокуратурата, която не разрешава съответна наказателна политика. Няма и дума за мониторинговите отчети на Европейската комисия по тематиката. Няма и намек за случая КТБ. Няма опит изброените обществено известни кавги да се провеждат в някаква световна картина. Единствените съответно упоменати имена са на някогашния началник на НДК Мирослав Боршош и на депутата с несполучилата оставка поради " Кумгейт " Делян Добрев. Нито едно име на сегашен или някогашен министър или различен участник на високо равнище в изпълнителната власт, нито общоизвестните олигархични кръгове към тях.

Вместо това текстът е пъстър със закачки от познатия боеприпас на всички парламентарни групи: " В същото време за деветте месеца, през които е на власт, държавното управление на Бойко Борисов използва повече сила да изяснява, че корупцията е несъ­щест­вуващ проблем, в сравнение с да й се опълчва. Министърът на право­съдието сложи под подозрение незаконния темперамент на корупцията, а за мини­стъра на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз корупцията е просто чувство и клеймо, несправедливо сложено върху страната ни. "

Разбира се, постоянно съществува алтернатива съществени причини да бъдат изкарани за първи път по време на парламентарния спор, колкото и необикновено да наподобява към този момент.

Щипка скандал със конфиденциален отчет и акцизни артикули

Единствената по-различна тематика в цялото искане е вкарана през последните дни, като бе стартирана с ангажимента, че данните са секретни и не могат да бъдат оповестявани. Става въпрос за отчет на ДАНС и прокуратурата от инспекция на приходните организации, в който " са изнесени " красноречиви обстоятелства за манипу­лиране на осведомителни системи на Агенция " Митници " (напр. Бъл­гарска акцизна централизирана осведомителна система – БАЦИС) ", написа в настояването.
" Бензиностанции, които продават на атрактивни цени ".
" По създание това значи, че търговията с акцизни артикули в страната, а оттова и постъп­ленията от данък и Данък добавена стойност в действителност са оставени без наблюдаване и надзор. И няма по какъв начин да е " инцидентно ", защото - както експертите знаят - противозаконната търговия с акцизни артикули е обвързвана с изключение на с укриването на акцизи и с укриването на Данък добавена стойност.
При горивата да вземем за пример настоящата лъжлива скица пред­став­лява елементарна верижна машинация с Данък добавена стойност - с съществуването на снабдител (лицензиран склад-държател) с действителна активност, една или две компании - изчезнали снабдители, една или две компании – буфери, и един краен адресат (фирма, стопанисваща бензиностанции).
Укри­ването на Данък добавена стойност се употребява за понижаване на цената за крайния консуматор, като комерсиалната облага се осъществя на дребно при увеличени обороти заради обстоятелството, че ниските цени притеглят повече консуматори. Подобни лъжливи схеми са невъзможни без покровителството на фактори от най-високо административно и политическо равнище ", написа в претекстовете.

Изречението " бензиностанции, които продават на атрактивни цени " навежда към бизнеса на ръководителя на " Воля " Веселин Марешки и може би не инцидентно. " Медиапул " към този момент напомни, че през 2016 година абсурдът с БАЦИС " бе раздухан " от генералния шеф на " ЛУКойл " Валентин Златев, който непосредствено реферира към Марешки.

Независимо от това в разказите на Корнелия Нинова тази конспирация получава настоящ съспенс. На съвещание на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система и контрабандата на 16 ноеври м.г. са изнесени данните от отчета на ДАНС. На 20 декември Българска социалистическа партия е поискала отчета, а на 9 януари в секретното деловодство на Народното събрание са постъпили три документа – отчет на ДАНС, отчет на прокуратурата и писмо от финансовия министър Владислав Горанов. " За страдание законът не разрешава да си послужвам с имена на хора, компании и цифри за злоупотреби и корупция. Но мога да дава информация, че вследствие на тези инспекции, на разпити на очевидци и на експертизи е изработен извод за опасност за финансовата сигурност на страната, а оттова и за националната сигурност. Констатация на правоохранителните органи на България, не от опозицията и освен поради вота на съмнение. По-лошо – тези констатации с инструкции на основния прокурор стоят на бюрото на българския министър-председател Бойко Борисов от август месец 2016 година ", съобщи Нинова в сряда сутринта. И сложи въпроса за какво министър председателят година и седем месеца не е взел ограничения по тези данни за корупция и дали тя се покровителства на най-високо ниво.

Зам.-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Жельо Бойчев пък загатна за връзка сред информацията за проблемите в акцизната осведомителна система и убийството на данъчния чиновник Иво Стаменов, който бе прострелян на 18 декември в София. Стаменов е бил шеф на отдел " Фискален надзор " в Национална агенция за приходите.

Паралелният импорт на медикаменти
Съвсем тезисно претекстовете за вота засягат и паралелния експорт на медикаменти, който по неофициални данни " се прави оценка на към 400 млн. лева годишно, като близо една трета от него е противозаконен ". Задава се и въпросът " кой носи отговорност за разцъфтяването на висо­кодоходния незаконен бизнес, който лишава българските жители от достъп до лекарства ", и се дава отговор с думите на основния прокурор пред същата парламентарна комисия - " контролните органи ".

Всъщност размерът на паралелния пазар и на противозаконния износ на медикаменти беше оповестен от самото Министерство на здравеопазването при разискването на мораториума върху медикаментите. Тогава службите проведоха акция по разбиването на незаконен канал за експорт на лекарства, с цел да поддържат тезата, че има обири и по тази причина би трябвало да се наложи възбрана. Освен един сириец няма други задържани и упрекнати по случая, което съгласно наблюдаващи е доказателство, че акцията в действителност бе замислена като претекст в поддръжка на мораториума. Парадоксално в този момент тя служи като мотив за вота.

Самият избор обаче няма шансове за триумф и това се знае доста преди внасянето му, надалеч преди да станат ясни претекстовете. Той няма по какъв начин да бъде подсилен нито от двете партии във властта, само че и от " Воля ". Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат общо 105 народни представители, подозрително е обаче дали всички ще гласоподават в негова поддръжка. Очаква се дебатите да са при започване на идната седмица.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР