Коритото на Чая край село Катуница е преместено на 60

...
Коритото на Чая край село Катуница е преместено на 60
Коментари Харесай

Преместиха коритото на Чая с 60 метра

Коритото на Чая край село Катуница е преместено на 60 метра от скъсаната подпорна стена. Багери на компания " Строймаш " работят всеки ден по течението на реката, сподели пред " Марица " Вангел Вангелов от Катуница.

Целта е да се изправи коритото, с цел да се понижи силата на водата. След това с материал от кариерата в Куртово Конаре ще се насипе брегът, като се създадат буни. Едва тогава ще стартира наливането на бетон и укрепването на скъсаната стена, стана ясно през вчерашния ден.

Буйната Чая от преди няколко дни към този момент е укротена и вкарана в първичното си корито. Техника изравнява региона към стената, с цел да стартира по-късно укрепването <210> с бетон, видя кореспондент на " Марица ". Скъсаното оборудване е подпряно с два големи скални къса, защото е надвиснало над коритото и може всеки миг да падне.

Близо 30 метра от оборудването се спука и увисна над водата при започване на февруари, когато водата в Чая повиши равнището си от дъждовете и внезапното размразяване на снегове в планините. В региона бе оповестено отчасти бедствено състояние, което към момента е в действие. По заповед на премиера работата на място стартира незабавно. Багери на " Строймаш " влязоха в коритото и започнаха да почистват и отклоняват реката.

На ревизия на мястото дойдоха тогава министърът на околната среда и водите Нено Димов, " Напоителни системи ", Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив, кметовете на община Садово и Катуница. Край реката стана ясно, че най-вероятната причина за скъсаната стена е противозаконният рандеман на баластра в региона. Според кметовете на Катуница и Садово до институциите са подавани многократни сигнали за ваденето на баластра от реката. По случая са осъществявани инспекции и следствие, само че причинителят е незнаен, разгласи тогава екоминистърът.

Заради противозаконния рандеман работата по изправянето на коритото на реката е затруднено. На мястото, където е вадена баластра, са се получили дълбоки вирове, чийто запълване ще отнеме време, а и заплашва техниката, която работи на място.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР