Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в

...
Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в
Коментари Харесай

В ЮЗУ са издавани фиктивни дипломи,потвърди проверка

Коригирани текстове с коректор, липса на оценки от изпити в основната книга, само че все пак издадени дипломи за висше обучение. Оценки от изпити без автограф или такива, под които се е подписал не преподавателят, който води образователната дисциплинираност. Това са част от нарушаванията в Югозападния университет, демонстрира назначена инспекция от Министерството на образованието, след подаден сигнал от някогашен учител за подправяни подписи и издадени дипломи без нужните оценки. Проверката е установила над 130 нарушавания, заяви пресцентърът на просветителното ведомство.

В началото на декември историкът Стефан Дечев разгласява в профила си във " Facebook " подадения от него сигнал към Министерството на образованието. В него той написа, че е открил редица нарушавания в Правно-историческия факултет (ПИФ) на университета по време на управлението на декана доцент доктор Николай Марин, който към този момент е ректор на висшето образователно заведение, и зам.-декана доцент доктор Валентин Китанов. Дечев оповестява, че редовно подписът му е бил подправен под оценки от изпити, които в никакъв случай не са се провеждали. Оценките са вписвани в основните книги, в които преподавателите нанасят оценките от протоколите. По думите му оценките са вписвани оттогава зам.-декана Валентин Китанов. В писмото си до министерството той алармира, че студенти са получили дипломата си за висше обучение, без да имат нужните оценки от водените от него дисциплини.

Министерството на образованието назначи инспекция, а Окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира. Наблюдаващият прокурор е упълномощил на бранш " Противодействие на икономическата престъпност " в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Благоевград да бъде осъществена инспекция на данни за осъществено закононарушение от общ темперамент, заяви прокуратурата пред " ".

Голяма част от образователната документи в Правно-историческия факултет на Югозападния университет се води непрецизно, неточно, позволени са редица механически неточности, ремонти на заглавия на дисциплини, демонстрира инспекцията на МОН.

Оттам допълват, че от тестваните основни книги на специалностите " История ", " История и археология " и " Архивистика и осведомителна сигурност " - на инцидентен принцип, от випуск 2015 година до випуск 2020 година, комисията откри 58 случая на нарушаване на условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Министерството оповестява още, че липсват изпитни протоколи, само че от тях са били нанасяни оценки в основните книги. В други случаи липсват номера и дати на изпитни протоколи, както и оценки по избрани дисциплини.

От тестваните основни книги по специалността " Право " с всички студенти-редовно образование, записани от 2015 година до 2018 година, комисията откри 80 случая на нарушаване на Закона за висшето обучение и на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността " Право " и професионална подготовка " правист ". Сред нарушаванията са:
образование в съкратени периоди, пренасяне от друго висше учебно заведение от друга компетентност, неспазване на продължителността на образованието, неспазване на хорариума по наложителните дисциплини признание на изпити от една образователно-квалификационна степен в друга.
 

Установено е, че липсват 4 протокола от извършени изпити, а в други протоколи има вписани оценки без автограф или невписани такива в основната книга. В основната книга има вписани оценки по дисциплините, които са водени от един учител, само че са подписани от различен човек, както и други нарушавания.

Министерството изисква от ректора документално мнение за нарушаванията

От ректора е изтънчено документално мнение за всеки от откритите случаи на вписани в основната книга оценки, за които липсват изпитни протоколи, включително да уточни кои са хората, които са ги вписали. Той би трябвало да изиска и писмени пояснения от виновните членове на университетския състав и на административния личен състав за всички
неподписани оценки в изпитните протоколи и в основните книги и да приведе документите в сходство с условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Ректорът би трябвало да показа на МОН мостри на изпитни протоколи и основна книга по условията на Наредбата за държавните условия към наличието на главните документи, издавани от висшите учебни заведения.

Направена е рекомендация да се съблюдават прецизно наредбите на член 58а от Закона за висшето обучение, регламентиращи дисциплинарното уволняване на учител, който слага оценка без извършен изпит, фалшифицира документ, изпитва студент, който няма право да се яви на изпит, или за който е открита демонстрация на корупция.

При нужда установените обстоятелства и условия ще бъдат предоставени и за задачите на инспекцията на прокуратурата, която е в ход във висшето учебно заведение, допълват от министерството.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР