Коридорите за солидарност на Европа са канал за внос в

...
Коридорите за солидарност на Европа са канал за внос в
Коментари Харесай

Търсим подкрепа от ЕС за земеделието заради вноса от Украйна

Коридорите за взаимност на Европа са канал за импорт в границите на Европейския съюз, само че не не действат в нашата изгода. България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия са " най-големите пострадали " от този безмитен импорт на украински артикули, като за нашата страна вносът на слънчоглед съставлява " сериозен проблем " , а за другите - вносът на царевица и пшеница. Това съобщи в Добрич заместник-министърът на земеделието Георги Събев, представен от Българска телеграфна агенция.

В България има по-голям импорт на пшеница от нормално от Украйна, само че при слънчогледа обстановката е несравнима. В рамките единствено на една година растежът е от над 20 пъти - от 37 000 тона през 2021 година до над 830 000 тона през 2022 година, посочи той. Според Събев коридорите за взаимност " ще продължат, до момента в който военният спор продължава ", което е " още един мотив ние да желаеме по-сериозни ограничения и поддръжка, тъй като не виждаме края на спора ". Дори след приключването му не е ясно дали обстановката ще се върне към положението отпреди 24 февруари 2022 година, сподели още той.

Събев съобщи, че предходната седмица се е срещнал с комисаря по земеделието Януш Войчеховски в Брюксел и е изразил позиция, че плануваните за България 16,75 милиона евро от земеделския запас не са задоволителни да покрият разноските, които българските аграрни производители натрупат в резултат на натиска от украинския импорт.

" Комисарят пое ангажимент да прегледа това, което е препоръчано в регламента. Имам увещание от сътрудници от Румъния, че също ще упорстват за нарастване на този финансов запас, тъй като те също го намират за непълен. Надявам се, че Европейската комисия ще се вслуша в нашия апел ", сподели заместник-министърът.
 Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна
Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и против европейския План за възобновяване

Проекторегламентът на Европейската комисия планува от земеделския запас да бъдат заделени общо 56 милиона евро, от които 29 милиона са за Полша, 16,75 милиона са за България, а 10 милиона - за Румъния.

По думите му има опция финансовият запас от земеделския запас на Европейския съюз да бъде повишен със съфинансиране от националния бюджет, само че даже тогава той няма да бъде задоволителен за покриване на всички разноски на земеделците и евентуалните загуби, които те ще генерират през идните месеци, " тъй като новата годишна продукция идва, а складовите пространства са цялостни ".

Заместник-министърът показа, че е предложил на Войчеховски да се обмисли въвеждането на такса за вход в Европейския съюз или съпровождане на транспортните средства, транспортиращи артикули от Украйна.

" Притесненията, които изрази европейският комисар, са, че това опонира на правилото за свободно придвижване на артикули в границите на Европейския съюз ", разяснява Събев.

Земеделското министерство е в контакт с българските зърнопроизводители, които възнамеряват митинги сред 29 и 31 март. Той счита, че МЗХГ поддържа настояванията, само че протестните дейности не са законни.

 Европейска комисия компенсира с 16 млн. евро родните зърнопроизводители
Европейска комисия компенсира с 16 млн. евро родните зърнопроизводители

Земеделците обаче не чакат помощта да ги избави от фалити
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР