Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова беше удостоена с

...
Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова беше удостоена с
Коментари Харесай

Златно перо от СБЖ за двама журналисти от БНР

Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова беше удостоена с премията " Златно перо " от Съюза на българските публицисти в категорията " Радиожурналистика ". Валентин Дишев от Радио Благоевград получи наградата във връзка своята 60-годишнина и за поддръжката на българската литература в предаването му " Страници ".

Мая Щърбанова върна лентата на спомените обратно в годините и показа, че в къщата на нейните баба и дядо висял календар, като на всяка една от неговите страници е била оповестена по една от чудесните мисли на Чудомир. Журналистката означи, че до ден-днешен си спомня две от тях. Едната гласи: " Каква приятна тишина би настанала, в случай че хората първо споделяха това, което са добре премислили. "

 Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова
Кореспондентката на БНР в Добрич Мая Щърбанова
Снимка: БНР

" Все по-често ми се постанова да пребивавам в тишината на мислите си, с цел да мога да кажа това, което в действителност носи някакъв смисъл, тъй като просто говоренето не е нашето предопределение - сподели Мая Щърбанова. - То е нечие, непознато. И в това време съм наясно, че ни се постанова да работим в една извънредно шумна среда, тъй като през днешния ден съвсем всеки се усеща квалифициран и задоволително компетентен, с цел да приказва мощно по всевъзможни тематики ".

Тя цитира и втората мисъл на Чудомир: " Една неистина може да обиколи света, до момента в който истината още си връзва обувките " , и означи: " Това прави нашата задача през днешния ден доста сложна, тъй като единствено истината може да се опълчи на морето от дезинформация, което ни залива всекидневно. Това не е лесна борба, само че аз съм уверена, че ние можем да я спечелим, тъй като единствено борба, в която не сме имали смелостта да влезем, може да се счита за изгубена. "

 Валентин Дишев от Радио Благоевград получи наградата във връзка своята 60-годишнина и за поддръжката на българската литература в предаването му
Валентин Дишев от Радио Благоевград получи наградата във връзка своята 60-годишнина и за поддръжката на българската литература в предаването му " Страници "
Снимка: БНР

 

" Песъчинката край реката, песъчинката сред зъбите, песъчинката в корените е една и съща - сподели при приемане на своето отличие Валентин Дишев. - Разказвачите са разнообразни. Ние сме разказвачите. И ми се желае, когато приказваме за публицистиката, да не забравяме, че щом сме разказвачи, сме и разкази, и ориси, разказани от някого. Да се опитваме преди да стартираме да описваме, да се взираме деликатно в това, кой ни е разказал, за какво ни е разказал такива, каквито сме разказани, и едвам тогава да си разрешаваме самите ние да описваме. И нашите разкази да са честни. "

Наградата " Йосиф Хербст " за повсеместен принос в българската публицистика беше присъдена на известния ефирен публицист Николай Конакчиев във връзка 80-годишния му празник.

Отличени бяха и публицисти от националните малките екрани, както и в категориите " Най-добър млад публицист ", " Фотожурналистика ", " Печат ".

Специални награди бяха връчени на Анжел Вагенщайн, за цялостната му активност на журналист, публицист и драматург, и по отношение на неговата стогодишнина, както и посмъртно на Нери Терзиева за цялостната й журналистическа активност, за високия професионализъм, великодушие и неприкрита пристрастност към истината.

Наградите " Златно перо " на Съюз на българските журналисти бяха връчени на тържествена гала в клуб " Журналист ". По традиция оценките се присъждат за изявления, излъчвания и публично значими прояви на публицисти - членове на Съюза на българските публицисти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР