Кореспондентът на Wall Street Journal е бил задържан в Русия

...
Кореспондентът на Wall Street Journal е бил задържан в Русия
Коментари Харесай

Русия обвини в шпионаж и арестува журналист на Wall Street Journal

Кореспондентът на Wall Street Journal е бил арестуван в Русия по съмнение в шпионаж, оповестиха от службата за сигурност на ФСБ. Евън Гершкович е работил в Екатеринбург по време на задържането си, пишат международните организации. Според информацията е подготвял материал за отношението на руснаците към частната военна компания „ Вагнер “ и е взимал изявленията.

От Федералната работа за сигурност обявиха, че са „ спрели противозаконна активност “ и че репортерът е „ работил по указания на Съединени американски щати “ като е „ събирал държавни секрети “. ТАСС написа, че мъжът давал информация за едно от предприятията в съветския военно-промишлен комплекс, които съставляват държавна загадка.

Последната обява на Гершкович тази седмица рапортува за западащата стопанска система на Русия и по какъв начин Кремъл би трябвало да се оправя с „ балонизиращите се военни разноски “, като в същото време поддържа обществените такива. Следственият отдел на ФСБ е образувал наказателно дело за шпионаж.

В изказване Wall Street Journal казат, че журналистът е имал стабилен опит и отхвърлят обвиняванията на Русия като упорстват за незабавното освобождение Гершкович.

Той е първият кореспондент на американска медия, арестуван по обвинявания в шпионаж в Русия след Студената война и карцерът му идва на фона на яростното световно напрежение към боевете в Украйна, отбелязва „ Ал Джазира “.

От Кремъл разясниха задържането по следния метод: „ Това е отговорност на ФСБ, те към този момент излязоха с изказване “. „ Единственото, което мога да прибавя, е, че доколкото знаем, той е бил заловен на мястото на престъплението “, заяви представител на кабинета. 

Когато стартира войната с Украйна, Русия вкара наказателно гонене за съобщаване на „ подправени вести “ или „ дискредитиране на армията “ като десетки руснаци бяха наказани за рецензии в обществените мрежи.

Почти всички самостоятелни медии бяха заглушени, затворени или блокирани, в това число TV Rain, радио „ Ехото на Москва “ и вестник „ Новая газета “. Много западни медии избраха да изоставен Русия.

Руският политически специалист Татяна Становая разяснява пред Би Би Си, че задържането на Гершкович е потрес. Според гледната точка на ФСБ за шпионажа „ събирането на информация “ може просто да значи събиране на мнения от специалисти, споделя тя, до момента в който действието по указания на Съединени американски щати може просто да се отнася до неговите редактори в Wall Street Journal.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова обаче отвърна, че това, което прави служителя на Wall Street Journal в Екатеринбург, „ няма нищо общо с публицистиката “. Статутът на „ задграничен сътрудник “ не за първи път се употребило за „ прикриване на действия, които не са журналистически “, категорчина бе тя.

Евън Гершкович е кореспондент за The Wall Street Journal, отразяващ Русия, Украйна и някогашния Съветски съюз. Преди това е бил кореспондент за Агенция Франс Прес и The Moscow Times. Работи и за  The New York Times, The Economist, MIT Technology Review, Foreign Policy и Politico Europe, както и в други издания. Участвал е с мнения за BBC, NPR, Deutsche Welle и France 24.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР