Коренът от глухарче се използва за лечение от много години.

...
Коренът от глухарче се използва за лечение от много години.
Коментари Харесай

Това е една от най-лековитите билки у нас

Коренът от глухарче се употребява за лекуване от доста години.

Той е в положение да лекува алергии, да намалява равнищата на холестерола, да усъвършенства работата на жлъчката и да подкрепя детоксикацията на черния дроб.

 

Цветето от детството ни - глухарчето, може да ни избави от куп неприятности.

Необходимо е само да знаем по какъв метод да го използваме и несъмнено, по кое време тъкмо да посегнем към него.

Народната медицина предлага глухарчето срещу запек, за пречистване на кръвта, против хемороиди, срещу инфектиране на пикочния мехур, при воднянка и диабет.

Корените се вадят напролет преди цъфтежа (април) 

Прилага се при камъни в жлъчката, в бъбреците и пикочния мехур, при стомашни`и чревни разстройства, при кашлица, екземи, подагра, заболявания на далака, инфектиране на червата, анемия, газове, кръвохрачене и за контролиране на кръвното налягане.



Чай за намаляване
Tози вид за редукция на тежестта е желан в доста случаи, когато не просто топим килограми, а разчитаме и на пречистване на организма. Продуктите с глухарче са ефикасен вид за детокс, в обичайна медицина на доста нации това скромно растение постоянно взе участие в стратегии за пролетно пречистване на организма.

Чай или отвара за намаляване може да се направи както от корени, по този начин и от цяло стебло с цвят на глухарче. Две супени лъжици растителна маса на половин литър вода – това е пропорцията.

За отвара стеблата се заливат с вряла вода и се похлупват за 10 минути да се запарят. За запарка корените от глухарче се варят пет минути. И в двата случая приготвеният артикул би трябвало да се остави в открит съд да изстине, след което се прецежда.



Пие се по 120 мл 20-30 минути преди хранене. Продуктите с глухарче задействат чревната перисталтика и предизвикват бързото освобождение от шлаки, отрови и непотребни течности.

При високо кръвно
Може ли да се смъкне високо кръвно с глухарче? Може – тук разчитаме на цветовете от глухарче. Необходими за 10 грама сушени цветове, които се заливат с чаша студена вода и се оставят на огъня да заврат.

Варят се 15 минути и се прецеждат. От тази запарка би трябвало да се взема по една супена лъжица четири пъти на ден. Полезни са и пресните листа от глухарче, които работят като отличен диуретик.

Салата от листа при диабет, атеросклероза и анемия

Приготвя се като авансово измитите листа се изкисват за половин час в подсолена вода (солта отстранява неприятния вкус). Към салатата се прибавя лук, зехтин и маслини. Добър вид е съчетаването й с лист киселец.

През есента концентрацията на инулин в растението има най-високи стойности. Точно в този интервал потреблението й е целесъобразна за диабетици. Заради високите равнища на желязо пациентите с анемия би трябвало да включат салатата от глухарче към менюто си.

И още - защо друго оказва помощ глухарчето, вижте във видеото от канала  " Баба знае " във Vbox7.com / Vesti.bg

И още: 

 
При високо кръвно
Може ли да се смъкне високо кръвно с глухарче? Може – тук разчитаме на цветовете от глухарче. Необходими за 10 грама сушени цветове, които се заливат с чаша студена вода и се оставят на огъня да заврат. Варят се 15 минути и се прецеждат. От тази запарка би трябвало да се взема по една супена лъжица четири пъти на ден (framar.bg).

Полезни са и пресните листа от глухарче, които работят като отличен диуретик. Всеки знае, че задържането на течности натоварва болестно сърдечно-съдовата система и поддържа високи стойностите на артериалното налягане. При хипертония е наложително постоянно да се хапва салата с добавки от глухарче, а от време на време да се приема разказаният нагоре леден извлек (nanocom-bg.com).
При подагра
Органичните киселини и горчивите субстанции в състава на лековитото глухарче са фактори, определящи способността му да пречиства кръвта. Балансирането на телесните течности и разграждането на токсични съставки и нездравословни наслоения от соли вършат продуктите от глухарче значими за лекуването на подагра. Известно е, че грешките в метаболизма по разнообразни аргументи, в това число неразумното ползване на храни с пурини, предизвикат остарялата подагра – мъчителна болест на обмяната, от която страдат милиони.

При подагра е потребно да се употребява постоянно запарка или отвара от глухарче, като по този метод се заобикаля рисковата централизация в кръвта на солите на пикочната киселина. Засиленото диуретично деяние на чая от глухарче също спомага за прочистването на организма (edna.bg).
При атеросклероза
Както е известно, при атеросклероза мощно страдат кръвоносните съдове: кръвообращението става проблематично поради мастните плаки и натрупванията на кръвни съставни елементи по вътрешните им стени. Това е рисково положение, за предотвратяването на което се мисли като за животоспасяваща активност.

Нашето глухарче е едно от средствата за възстановяване на кръвообращението и за пречистване на кръвта. Народната медицина залага на някои билки, които имат прочистващо и противовъзпалително деяние – въпросното глухарче е едно от тях. Чрез надзор върху мастната обмяна и намаление на холестерола, продуктите от глухарче – натурално в салати, на сок, отвара или запарка поддържат чисти и гъвкави кръвоносните съдове. Подобреното кръвообращение дава позитивен резултат и върху здравето на цялата сърдечно-съдова система.
Корен против рак
Корени от глухарче работят по-сигурно против злокачествени болести от химиотерапията. Такива тези популяризират здравни уеб сайтове с позоваване на медицински източници (e-zdravey.com). Експерименти в научна лаборатория в Уиндзор, Канада са потвърдили, че лечението с корени от глухарче влияе изборно върху раковите кафези, до момента в който при химиотерапия страдат и здравите. Според анализите на канадския екип лечебният чай от глухарче стопира растежа на раковите кафези и в продължение на 48 часа те се разпадат, като в това време не се появява в тяхна подмяна нито една нова.

Ето по какъв начин се вари чай от глухарче срещу рак: две чаени лъжички раздробен изсъхнал корен от глухарче се варят 10 минути в 300 мл вода. Необходимо е да се изпиват по 2-3 чаши от този чай всеки ден.
Листа от глухарче за черен дроб и срещу цироза
Според известния фитотерапевт доктор Атанас Михайлов добре е всяка пролет да си вършим ефикасен детокс на черния дроб с глухарче. Добре е всеки ден да прибавяме 1-2 розетки прясно глухарче, главно листа, към нормалните пролетни салати. “Химията ” на прясното глухарче оказва помощ за изчистване на черния дроб от отрови и ускорено разграждане на мазнините. Това защищава този значим орган от стеатоза или затлъстяване, което може да аргументи цироза (monitor.bg).

Особено потребна за черния дроб е сухата билка, изключително корените. Чудесен резултат дава чаят от листа и корени на глухарче: две супени лъжици се варят в половин литър вода пет минути. Отварата се прецежда и се разделя за три приема. Дозите се изпиват половин час преди хранене.
За бъбреци
Една от функционалностите на лековитото глухарче е обвързвана с бъбречното здраве. Листата на прясното глухарче работят като отличен диуретик: насърченото обособяване на течности защищава от застойни положения и възпалителни процеси в бъбреците (biopogled.com). Малка шепа пресни листа от глухарче могат постоянно да обогатяват сезонните салати от ранна пролет до късна есен. Ако горчивият им усет не ви харесва, изкиснете ги за 10-15 минути в солена вода. Тази добавка от глухарче би трябвало да е предписание в менюто на хората с бъбречни проблеми и хронични възпаления на пикочните пътища. Счита се също, че добавките от глухарче – пресни или под формата на фармакологични екстракти, са изключително потребни за хората на хемодиализа (credoweb.bg).
При хемороиди
Цяло стебло от глухарче с корените е един от съставените елементи на билкова запарка, която се пие при хемороиди за укрепване на венозните стени и ограничение на кървенето (indigota.com). За осъществяването на рецептата са нужни по 50 г глухарче, овчарска торбичка – филиз, и корени от репей и решетка, както и жълт равнец и троскот по 100 година Всички билки се смесват и се разделят на 10 идентични дози. Всяка доза се сварява в по 5 литра вода; вари се, до момента в който течността остане два литра. Прецежда се и се пие при рецесии 5-6 пъти на ден, а при хронични болестни положения с хемороиди по 2-3. Всеки банкет е от 100-120 мл, изпива се течността преди хранене. Течността е дейна два дни, по-късно се вари прясна.
При холестерол
Технолозите на здравословното хранене не отминават без внимание потребното глухарче. Не са една и две рекомендациите за прибавяне на глухарче към салатите. Зелените листа от потребното глухарче наред с другите си достолепия правят още едно положително: като превъзходен източник на фибри те усъвършенстват стойностите на неприятния холестерол и по този метод защищават кръвоносните съдове от сгъстяване, от мастни плаки и понижават риска от инфаркти и инсулти. Менюто с глухарче може да спомага за нормализиране на холестерола без стеатини, което пък икономисва едно натоварване за черния дроб (edna.bg).
При лунички
Най-щадящ кожата с лунички е водният извлек от цвят на глухарче. За да го приготвим е задоволително да залеем една шепа цвят със студена вода. След един час прецеждаме и с мек тампон обтриваме лицето, като се фокусираме върху зоните с лунички. Този извлек има потвърдено избелващо деяние и може да се квалифицира като самобитен тоник за лунички от глухарче. Необходимо е да се подготвя прясната течност всеки ден (kosmetikata.com).

Тоникът може да се подготви и посредством варене – две супени лъжици цвят се кипват с чаша вода и се варят половин час на спокоен огън. След изстиване прецеждаме и прибираме в бутилка в хладилника. Всяка заран или заран и вечер изтриваме лицето с памучен тампон, пропит в тоника. Чисти лунички и старешки петна (krasiva.org).

И нещо по-простичко: сокът от дръжките на цветовете отстранява лунички и кафяви петна по старееща кожа (framar.bg). По-често този сок се употребява за лекуване на брадавици и кокоши бодил, изгаря ги.
Против кашлица
С цветове от глухарче може да се подготви лечебно желе срещу кашлица (framar.bg). Цветовете се берат от чисти места, край полянките не трябва да има натоварен трафик. Керамичен или емайлиран съд се напълва 2/3 с цвят и се налива студена вода, едвам го покрие. Вари се на спокоен огън половин час и се оставя настрани захлупен, с цел да се запари. След това отварата се прецежда и се подслажда на вкус; вари се още един час, до момента в който се получи сходна на желе маса. Добавя се щипка лимонтозу и се разсипва топла в сухи бурканчета. Съхранява се в ледник и при нужда се взема 3-4 пъти дневно по една супена лъжица.
При запек
Вижте една работеща рецепта с глухарче при запек: чаена лъжичка наситнен корен се попарва с чаша вряла вода и след 20 минути се прецежда. Пие се по ¼ чаша до три пъти дневно (framar.bg).
При акне
Лечението на акне може да бъде подкрепено от специфична запарка от корени на глухарче, която се приема вътрешно. Приготвя се от една супена лъжица раздробен корен от глухарче, който се залива с чаша вряла вода. Оставя се да ври безшумно 15 минути, отдръпва се и се оставя да се запарва 45 минути. Прецежда се и се пие топло по половин чаша, 2-3 пъти на ден преди хранене. Пречиства кръвта и подкрепя мастната обмяна (framar.bg). може вътрешната терапия да се комбинира с външно приложение – пробвайте тоника срещу лунички!
При ревматизъм и артрит
Дали чудодейното глухарче може да помогне при ревматизъм и артрит? За да се случи това, би трябвало да се подготви паста от глухарче – корен, за компрес. 2-3 супени лъжици нарязани корени от глухарче се заливат с малко студена вода, кипват се за пет минути и още горещи се намачкват с вилица, с цел да се получи нещо като билкова паста. Тя се поставя върху памучна забрадка и се прави компрес на болната става. Този компрес би трябвало да се държи най-малко два часа, само че може да остане и през цялата нощ (framar.bg).

При всички случаи ще е от изгода периодически детокс с артикули от глухарче. Дори елементарният чай от глухарче може да спомага за понижаване на риска от възпалителни процеси и облекчение на неприятните признаци от артрит и ревматизъм.

 

lekar.bg

 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР